Volledig scherm
PREMIUM
Ook op het Stedelijk College wordt straks meer aandacht besteed aan techniek. © Ron Jenner Fotografie

Meer techniekonderwijs op Zoetermeerse scholen

Scholen in Zoetermeer gaan meer techniekonderwijs aanbieden. Een rijkssubsidie van drie miljoen maakt dit mogelijk. Daarnaast wil ook het plaatselijke bedrijfsleven bijdragen: met drie ton.

Het Oranje Nassau College Claus­laan, het Stedelijk College, mboRijnland en verschillende bedrijven tekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst. Het is een voorwaarde om voor de rijkssubsidie in aanmerking te kunnen komen.

Reden om het techniek­onderwijs uit te breiden, is volgens het ONC Clauslaan de groeiende vraag vanuit het bedrijfsleven naar goed opgeleid technisch personeel. ,,Het gaat vooral om een tekort aan dergelijke krachten in de bouwsector, de sector installatietechniek en de motor- en voertuigentransportsector”, vertelt Arjan de Jong, adjunct-directeur van het ONC Clauslaan. ,,Nederland is met een duurzaamheidsslag bezig en dat vraagt ook nieuw personeel met kennis van de energietransitie, denk aan windenergie en warmtepompen.”

De overheidssubsidie, waarvan De Jong denkt dat die zeker wordt toegekend, wordt met de bijdrage van bedrijven gebruikt om de komende vier jaar projecten op te zetten. Om jongeren te enthousiasmeren voor techniek kunnen ze straks al vanaf de basisschool kennismaken met verschillende vormen, waaronder een richting als robotica. ,,Het gaat om leerlingen uit bijvoorbeeld de groepen 7 en 8. Dit doen we ook in samenwerking met het bedrijfsleven. We hopen dat ze daardoor sneller kiezen voor een technische vmbo-opleiding”, aldus De Jong. In de onderbouw van het vmbo worden daarnaast meer techniekprogramma’s aangeboden.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer