Volledig scherm
Kerstverlichting aan het Oosterheemplein. © Dammis de Geus

Meerdere partijen willen dat winkeliers zelf mogen beslissen over kerstverlichting

Meer kerstverlichting in de Zoetermeerse winkelcentra, dat is wat VVD, LHN, ChristenUnie-SGP willen. Winkeliers van onder meer winkelcentrum Oosterheem, het Stadshart en de Dorpsstraat willen op eigen kosten verlichting ophangen, maar mogen dit, volgens de partijen, niet van de gemeente.

Ze hebben een motie ingediend om het stadsbestuur ertoe te bewegen het beleid aan te passen, zodat winkeliers op eigen kosten kerstverlichting kunnen aanbrengen. 'De kerstverlichting en sfeerverlichting hebben al jaren een positieve invloed op de gezelligheid', staat te lezen in de motie. ‘Winkeliers willen graag de mogelijkheid hebben hun winkelcentra op eigen kosten gezellig te verlichten tijdens de donkere dagen'.

De partijen willen dat de toename in elektriciteitskosten wordt betaald door de gemeente. Daarvoor willen ze dat maximaal 10.000 euro beschikbaar wordt gesteld uit het potje van de raad. Ook willen de partijen een structureel dekkingsvoorstel ontvangen in 2020.

Motie

Het verzoek van de vier partijen zal niet op tijd zijn voor deze winter. Als de motie wordt aangenomen, willen de partijen de beleidswijzigingen klaar te hebben voor de zomer van 2020.

De motie wordt ontraden door het stadsbestuur. 'Alle winkelcentra, op Oosterheem na, hebben kerstverlichting op de eigen energievoorziening aangesloten', aldus het stadsbestuur.

'Vanuit installatieverantwoordelijkheid wordt aansluiting van derden op de openbare verlichting of de marktkasten ontraden. Bovendien wordt de gemeente bij verrekening van stroomkosten energieleverancier en dat is niet toegestaan'.

Vandaag volgt het besluit.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer