Volledig scherm
© Peter Franken

Meevallertje: Begrotingstekort is straks 3,6 miljoen minder groot

Zoetermeer heeft de komende jaren forse gaten op de begroting, maar die zijn iets minder groot dan gedacht.

Uit nieuwe berekeningen wat de rijksuitgaven voor de stad betekenen, blijkt dat het gat in het huishoudboekje van de gemeente in 2023 maar liefst 3,6 miljoen kleiner is dan aanvankelijk verwacht.

Dat schrijft wethouder Marc Rosier (financiën) in een kort memo over het iets positievere financiële perspectief tot 2023 aan de gemeenteraad.

In de zomermaanden zetten de Zoetermeerse ambtenaren alle plussen en minnen van de in mei gepubliceerde verdeling van geld door het rijk aan alle gemeenten. Voor Zoetermeer zag het er aanvankelijk donker uit, maar inmiddels is die mening licht bijgesteld. Er blijkt in 2023 2,1 miljoen euro meer richting Zoetermeer te stromen dan Rosier voor de zomer voorspelde.

Goedkoper

Wat ook helpt is dat de gemeente door de zeer lage rente veel goedkoper aan geld kan komen dan waar de gemeente vanuit ging. Dat is een meevaller die de komende jaren tonnen oplevert, in 2023 zelfs 1,5 miljoen euro.

Dat geld is zeer welkom nu het stadsbestuur overal geld vandaan trekt om de tekorten weg te werken. Vooral de kosten van jeugdzorg schieten een miljoenengat in de begroting. Ook de Wmo kost meer dan gedacht. De enorme tekorten werden halverwege vorig jaar duidelijk en voor dit jaar is het tekort opgelost dankzij eenmalige meevallers en een greep in de gemeentelijke spaarpot.

Mogelijk verandert vandaag opnieuw het financiële perspectief van de stad als de rijksbegroting wordt gepresenteerd. Dan maakt het kabinet mogelijk plannen bekend waar onder meer Zoetermeer profijt kan hebben.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer