Volledig scherm
Milenagang in Zoetermeer. © Google Streetview

Megaklus in Rokkeveen: Drie bomen verplaatst met kranen

Het was een monsterklus voor een hoveniersbedrijf uit Benthuizen. Drie enorme bomen aan de Milenagang in Zoetermeer zijn met mobiele kranen verplaatst. Nu staan ze 300 meter verderop. Ook zijn 18 nieuwe bomen geplant.

,,Het was makkelijker geweest om de bomen om te zagen en nieuwe te planten’’, vertelt René Heijboer van hoveniersbedrijf M. van der Spek, dat het groen onderhoudt in de wijk Rokkeveen. ,,De wortels zijn erg dik en stevig. Het is een grote kluit met veel grond. De bomen waren veel zwaarder dan we hadden verwacht, dus moesten we nog een derde mobiele kraan laten komen.”

Het gaat om metasequoia’s, die ook wel watercipres of Chinese mammoetboom wordt genoemd. Ze maken plaats voor een rozentuin. ,,Verplanten van zulke grote bomen is duurder, maar het is zonde om ze te kappen. Het duurt minimaal zo’n vijftien jaar tot jonge bomen zo groot zijn. Nu heb je meteen grote blikvangers.”

Bijzondere gebeurtenis

Volgens Heijboer is het een vrij bijzondere gebeurtenis. ,,Het verplaatsen van zulke grote bomen gebeurt niet vaak.” Het is volgens de hovenier vrij duur en er bestaat een risico dat de bomen alsnog doodgaan en moeten worden gekapt. ,,Dat is het risico van verplanting. We hebben ze daarom speciale bomengrond met voeding gegeven. Dat bevordert de herstart. Wij houden ze in de gaten en geven ze extra water. Ik vermoed dat ze het wel gaan doen. Anders is de verplaatsing zonde geweest.”

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer