Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Met virtuele munt uit de schulden komen

Als het opvallende plan van ChristenUnie-SGP doorgaat om Zoetermeerders hun schulden via vrijwilligerswerk te laten afbetalen, is Zoetermeer een van de eerste gemeenten waar de zogenoemde ‘socialcoin’ wordt ingezet.

Stel, een Zoetermeerder met schulden bij de gemeente of het rijk maakt zich verdienstelijk door iemand in een verzorgingshuis gezelschap te houden. Voor dit vrijwilligerswerk verdient de Zoetermeerder socialcoins. Hoeveel, wordt bepaald door een optelsom van een achttal punten zoals duurzaamheid, sociale stimulans of het vergroten van de kans op betaald werk. Dit getal wordt omgezet in socialcoins, legt Stichting Socialcoin op haar website uit. De socialcoin is weliswaar geen echte munt, maar mensen kunnen zo toch van hun schulden afkomen, stellen de bedenkers. De gemeente of het rijk kan immers de verdiende socialcoins aftrekken van de schulden.

De persoon met schulden doet ondertussen werkervaring op, ontwikkelt eigenwaarde en komt uit zijn of haar sociaal isolement. Bovendien wordt de eigen buurt er ook beter van, stellen de bedenkers. Een goed idee dus, vindt CU-SGP fractievoorzitter Francijn Brouwer, die wil dat het college van b en w deze mogelijkheid gaat onderzoeken. ,,Het voorkomt dat mensen in de schuldsanering komen.”

In Alphen aan den Rijn deed de lokale Christenunie-SGP-fractie in maart een soortgelijk voorstel in de raad, vertelt het Alphense steunfractielid Martin Aarnoudse. Daar is nog geen vervolg aan gegeven. De gemeente Zwolle, waar het kantoor van Socialcoin is gevestigd, beloonde het initiatief al wel met een stimuleringsbijdrage van 6750 euro. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer