Volledig scherm
Stadsmarshall Jerrel Denijn geflankeerd door buitengewoon opsporingsambtenaren Robin (rechts) en Cees. © Harry Verkuylen

Minder misdrijven door stadsmarshall in Zoetermeerse wijken

De test met een stadsmarshall in de wijken Buytenwegh en Meerzicht is volgens een evaluatierapport zo goed bevallen, dat de gemeente nu gaat kijken of het mogelijk is om in alle wijken een soortgelijke veiligheidsaanpak uit te rollen.

Volgens het evaluatierapport, dat de gemeente gisteren openbaar maakte, ging het aantal geregistreerde delicten in de twee wijken sinds de komst van de stadsmarshall flink naar beneden. Zo registreerde de politie vorig jaar 303 delicten in Buytenwegh en 445 delicten in Meerzicht, een daling sinds 2013 van respectievelijk 46 en 19 procent. Het aantal woninginbraken zakte zelfs nog meer, met 75 procent in Buytenwegh en 60 procent in Meerzicht. Ook het aantal inbraakpogingen daalde fors.

Jeugdbendes

De test met een stadsmarshall die opereert als aanjager en coördinator van de veiligheidsaanpak startte in 2013. Aanleiding toen was de situatie in Buytenwegh, die volledig dreigde te ontsporen door de activiteiten van onder andere jeugdbendes. In 2016 ging de stadsmarshall ook in Meerzicht aan de slag.

Quote

Bewoners in Buytenwegh en Meerzicht voelen zich veiliger

Burgemeester Charlie Aptroot

Een stadsmarshall staat dicht op de wijk, signaleert daardoor veel en heeft een spilfunctie tussen verschillende gemeentelijke instanties en de wijkbewoners. Volgens burgemeester Charlie Aptroot komt uit de evaluatie naar voren dat de aanpak van de veiligheid op deze manier breed wordt gesteund door alle lagen van de Zoetermeerse bevolking: ,,Inwoners en professionals, handhavers en de politie, jongerenwerkers en mensen in de zorg zeggen het allemaal: deze aanpak werkt goed. De inwoners geven aan dat zij zich in Buytenwegh en Meerzicht steeds veiliger voelen."

Maar uit het rapport komt ook naar voren dat er blijvend behoefte is aan zo'n aanspreekpunt, het liefst in alle wijken. Of het een stadsmarshall of wijkregisseur is, maakt de Zoetermeerder niet eens zoveel uit, als er maar iemand in de wijk actief is die ook dingen voor elkaar krijgt, zo blijkt uit het rapport.

Uitbreiding

Volgens de gemeente gaat volgend jaar in Noordhove-Seghwaert en Oosterheem zo'n aanspreekpunt aan de slag. Bovendien wordt het aantal wijkregisseurs in Zoetermeer uitgebreid van drie naar zeven. De veiligheidsaanpak in Buytenwegh en Meerzicht wordt voortgezet en de bevindingen van het rapport worden verder meegenomen voor 'toekomstig beleid', verzekert Aptroot.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer