Mini-racecicuit in Vernèdepark

Voor het merendeel volwassen mannen en een meisje zagen zaterdag hun droom uitkomen. In het Vernèdepark werd 'hun racebaan' geopend.

Met bijna 70 kilometer per uur sjezen radiografisch bestuurbare autootjes over de gloednieuwe kunstgrasbaan. Hoewel er een parcours is uitgezet, maken de bestuurders vanaf een tribune nog geen perfecte bochten. Sterker: de wagentjes vliegen herhaaldelijk over de kop en maken zelfs salto's. Toch is het vermakelijk voor het publiek, dat geniet van een bitterbal en het eerste middagbiertje.

Na zeven jaar

De mannen en één stoere jongedame van RC Club Zoetermeer kunnen na zeven jaar knokken met de gemeente eindelijk hun hobby beoefenen op een definitieve plek. Dat het nogal wat voeten in de aarde had voordat deze locatie werd aangewezen, lag onder andere aan de geluidsoverlast die de racers met hun oorspronkelijke benzinewagentjes veroorzaakten. Het aantal decibellen van de autootjes zorgde ervoor dat het bijna onmogelijk was om een geschikte locatie te vinden. Daarom besloot de club twee jaar geleden over te gaan op alleen elektronische modellen.

Verder was de vereniging oorspronkelijk besloten. De gemeente eiste dat iedere Zoetermeerder lid kon worden. Voorzitter Mario Koolmees (43) en zijn bestuursleden stemden hier uiteindelijk mee in.

Tenslotte zorgde een gebrek aan inkomsten er lange tijd voor dat een stabiele financiële basis ontbrak en het aanleggen van een racebaan financieel onhaalbaar was. Maar door betalende leden, crowdfunding en een investeringssubsidie van de gemeente is ook dat probleem opgelost.

Spannender

Koolmees is dan ook erg trots. ,,We hebben momenteel 37 leden, van wie één vrouw. Het is een sport voor jong en oud. Ik ben altijd fan geweest van autosport. Racen met radiografisch bestuurbare autootjes is op een betaalbare manier autosport in het klein. Het is zelfs spannender. Het is heel moeilijk controle te houden over je voertuig."

De enige stoere meid binnen de club is de Zoetermeerse Desteney Vos (12). ,,Ik houd van snelheid en vind het leuk dat racen lekker hard gaat. Misschien dat ik iets minder risico neem dan de mannen", legt ze uit met wat hulp van haar vader Jeroen (44), die eveneens lid is. ,,Ben ik puur geworden door haar. Samen hebben we een schans gebouwd en beschilderd. Ik kom wekelijks langs: als club zijn we één grote familie."

YouTube

Mike Franke (23) staat samen met Koolmees aan de wieg van de vereniging. ,,Op YouTube zag ik filmpjes van racende wagentjes, waarop ik een autootje aanschafte. Ik kreeg hem niet aan de praat, zo kwam ik bij Koolmees terecht. Samen besloten we de club op te richten en nu kunnen we eindelijk op ons eigen parcours racen."

Voor Koolmees is een droom uitgekomen. ,,Vroeger moest ik honderden kilometers rijden om te scheuren. Vanaf vandaag is dat een paar honderd meter." Twee mannen naast hem genieten van een pilsje, maar hij waagt zich er niet aan. ,,Ik moet scherp blijven voor de race."

Volledig scherm
Leden van RC Club Zoetermeer zien een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: een eigen racebaan voor op afstand bestuurbare auto's. © NICO SCHOUTEN
Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN