Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN

Mooi cadeau voor kinderen die dat nodig hebben

Een twintigtal Zoetermeerse kinderen is vandaag een stukje vrolijker. Daar waren ze aan toe, vinden Marjan en Wytze Weistra, want ze werden uit huis geplaatst. Gisterenavond namen Marjan en Wytze de kinderen mee uit eten. Na afloop kregen ze allemaal een nieuwe rugtas cadeau. Twee weken geleden vertelde Marjan in deze krant nog hoe ze daar naar op zoek waren. 

De reden is even praktisch als wrang: een uit huis geplaatst kind moet ergens zijn spulletjes in bewaren. Een Zoetermeers bedrijf dat anoniem wil blijven, las het verhaal en doneerde prompt een flink bedrag. Anderen doneerden via de website van hun stichting A Break 4 Kids. De rugtassen kwamen er. ,,De kinderen voelen zich al tweedehands. Ze moeten flink verwend worden”, vindt Marjan. Daar riep het echtpaar de stichting voor in het leven. Het stel deelt niet alleen cadeaus uit met de feestdagen, ze nemen kinderen mee op uitstapjes en ze maken welkomstpakketten voor uit huis geplaatste kinderen die net in hun nieuwe onderkomen zijn aanbeland. 

Met de feestdagen hebben de kinderen het extra zwaar, vindt ze. Zoetermeerders treffen voorbereidingen voor de kerstviering met familie en vrienden, maar deze kinderen moeten wennen aan een vreemde omgeving. Geen cadeau onder een kerstboom. Geen fijne momenten om later met plezier aan terug te denken, maar verdrietige herinneringen aan een thuis waar het niet langer ging. Een beetje aandacht is dan zo belangrijk, vertelt Marjan. ,,Als die stille kinderen hun cadeau openmaken, zie je dat kind van zes of zeven weer. ‘Jeetje’, roepen ze dan, ‘is dat allemaal voor mij’?” 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer