Volledig scherm
Beeld ter illustratie: Het ontwerp van Dutch Architect voor de moskee aan de Olof Palmelaan in Zoetermeer. © Dutch Architect

Moskee denkt aan de buren: Allahoe Akbar niet via luidruchtige speakers maar via muisstille app

In plaats van luidruchtige moskeespeakers worden gelovigen in Zoetermeer, bij het nog te bouwen Islamitisch Cultureel Centrum aan de Olof Palmelaan, opgeroepen voor gebed door een muisstille app. Daarmee geeft de gemeente gehoor aan de zorgen van de buurtbewoners over de manier van oproep tot gebed. 

Dit blijkt uit de beantwoording van vragen hierover tijdens een eerste inspraakronde over het voorontwerpbestemmingsplan.

Bewoners maakten zich zorgen over de mogelijke overlast van het oproep tot gebed met speakers. De gemeente kan dit niet verbieden gezien artikel 10 van de Wet openbare manifestaties. Stichting ICK heeft echter laten weten dat zij prefereert de oproepen met een speciale app te doen, omdat veel bezoekers van de moskee buiten het bereik van de speakers wonen. Zij verzekert dan ook geen speakers te gebruiken.

Piekuren

Er komt ook een strook voor 35 grasparkeerplaatsen ten zuiden van de Praxis. Daarmee moeten de 25 parkeerplaatsen die op het eigen terrein van het centrum komen ook tijdens de piekuren van islamitische feestdagen voldoende zijn. Tijdens deze piekuren verwacht het centrum maximaal 200 bezoekers. De gemeente gaat hierbij uit van een parkeernorm van 0,3 per bezoeker.

Langs de straat parkeren blijkt na onderzoek niet handig, omdat dit de doorstroming van het verkeer te veel zou verstoren. Om het te verdwijnen groen te compenseren is in overleg met de stadsecoloog besloten struweelgroepen aan te leggen in de bermzone tussen de Olof Palmelaan en de Australiëweg. De 35 parkeerplaatsen in het gras zijn openbaar toegankelijk, maar de gemeente verwacht dat buiten de moskeebezoekers niemand van deze plaatsen gebruik zal maken.

Met de beantwoording van deze vragen ligt het nieuwe ontwerpbestemmingsplan vanaf 21 juni ter inzage voor zienswijzen.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer