Hasan Tasdemir glundert van plezier tussen de rijen arcadekasten.
Volledig scherm
Hasan Tasdemir glundert van plezier tussen de rijen arcadekasten. © Peter Franken

Museum voor games in pand V&D

Na meer dan een jaar leegstand krijgt het voormalige V&D-pand een nieuwe bestemming. Maar liefst 1.600 vierkante meter van het gebouw wordt betrokken door een nieuw museum voor arcadegames.

In oktober moet 1.000 vierkante meter van het oude V&D-gebouw aan het Theaterplein opengaan voor het publiek. De overige 600 vierkante meter wordt gereserveerd als opslag van zo’n 200 arcadegamekasten, die het hart van het nieuwe museum vormen. De gemeente Zoetermeer ondersteunt het initiatief van de stichting Nationaal Videogame Museum met een eenmalige investering van 60.000 euro.

Bezoekers die over een paar maanden het gamemuseum binnenstappen maken spelenderwijs kennis met de geschiedenis van de videogame, legt initiatiefnemer Hasan Tasdemir uit. ,,Dat gaat via een tijdlijn. Je kunt allerlei games spelen, van games uit de jaren 80 tot en met de nieuwste spellen.’’ Daartoe staan straks zo’n 70 arcadegamekasten in het museumgedeelte opgesteld, dat volgens Tasdemir het grootste in zijn soort is in Nederland.

Bestaansrecht

Tasdemir krijgt komende week de sleutels van het nieuwe onderkomen overhandigd, waarna hij en een team van zo’n 50 vrijwilligers het interieur gereedmaken voor de opening in oktober.

Het gamemuseum mag op de nieuwe locatie aan het Theaterplein een jaar lang bewijzen dat het bestaansrecht heeft, legt wethouder Robin Paalvast uit. ,,Het is een fantastische locatie om te onderzoeken of het concept werkt en om de reacties van de mensen te peilen’’, zegt hij. Paalvast maakte zich hard om het museum die kans te geven. ,,Het past bij Zoetermeer als nieuwe gemeenschap en als ict-stad.’’

Draagvlak

Ook de plaatselijke politiek reageerde instemmend op de komst van het arcadegamemuseum, stelt hij. Met genoeg draagvlak in de gemeenteraad werd de investering mogelijk. Dat geld gaat grotendeels op aan de huur van de ruimte en elektra. Een klein deel is bestemd voor de inrichting van de museale ruimte. ,,We beginnen heel bescheiden, we kijken of en hoe dit aanslaat”, verduidelijkt Paalvast.

Citymarketeer Jan Kragt, nauw betrokken bij de proef, ziet even­eens de voordelen in van een arcadegamemuseum. ,,Het legt een verbinding tussen jong en oud.” Bovendien, verduidelijkt Kragt, is de game-industrie wereldwijd inmiddels in omvang twee keer zo groot als de filmindustrie en is het einde nog niet in zicht.

Het initiatief wordt bovendien gedragen door een grote groep vrijwilligers uit de stad, onderstreept Paalvast, die toegeeft ook zelf met ‘die kasten’ opgegroeid te zijn. De wethouder: ,,Wat gebeurt er straks als de deuren opengaan? Loopt het storm? Ik hoop dat de proef een succes is.’’

Quote

Het is een fantasti­sche locatie om te onderzoe­ken of het concept werkt.

wethouder Robin Paalvast

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer