Volledig scherm
Nachtbus, Archiefbeeld © Kees Tanis

Nachtbus blijft tot eind 2019 rijden

Goed nieuws voor feestgangers en nachtbrakers. De nachtbus tussen Leiden en Zoetermeer blijft zeker tot eind 2019 rijden. De proef werd eerst al met zeven weken verlengd.

Gemiddeld maakten in mei en juni zo’n 88 reizigers gebruik van de bus die op vrijdag en zaterdag ieder uur tussen 1.45 en 5.45 uur rijdt, aldus cijfers van de gemeente Zoetermeer.

Vervoerder Arriva verwacht dat dit aantal in de toekomst alleen nog maar toe zal nemen. ,,Onze ervaring leert dat een nieuwe buslijn tijd nodig heeft om bekend te worden bij potentiële reizigers. Daarnaast zien we vaak bij een nieuwe lijn of een gewijzigde route dat de mensen in de eerste jaren moeten wennen en er dan pas gebruik van gaan maken”, vertelt een woordvoerder.

Op sommige dagen is het nu nog significant drukker dan op andere dagen. Zo maakten volgens de gemeente op een rustige dag 62 mensen gebruik van de nachtbus en vervoerde de bus op de drukste dag 120 passagiers.

Uitgaanspubliek

Een woordvoerder van Arriva licht toe: ,,Wij verwachten dat die huidige pieken structureel kunnen worden als we deze lijn een langere tijd rijden. We zien zeker kansen omdat we denken dat er meer uitgaanspubliek tussen de twee steden kan reizen dan nu gebeurt. Doordat deze bus de stad Zoetermeer ook 24 uur per dag verbindt met Schiphol, doordat reizigers over kunnen stappen op de trein in Leiden, trekt dat ook nachtelijke reizigers. ”

De wens voor de verbinding kwam in 2017 van de lokale afdelingen van VVD en SP die het college aanspoorden om het plan verder uit te werken.

HTM

Maar niet alleen vervoersbedrijf Arriva ziet kansen in een betere verbinding met Zoetermeer. Ook de HTM gaat haar ‘nachtelijke dienstverlening’ binnenkort uitbreiden. De nachtbus N6 van de HTM, die elk weekend van 1.00 tot 05.00 uur om het uur tussen Den Haag en Zoetermeer rijdt, stopt vanaf 9 december voortaan ook in de wijk Oosterheem. De gemeente Zoetermeer legt hiervoor een nieuwe bushalte aan langs de Willem Dreeslaan. 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer