Volledig scherm
Wijkbewoonster Doortje Sanders is al bezig met het scheiden van haar afval. © Nico Schouten

Niet iedereen blij met een kliko erbij in proefgebied

In september start de grote afvalinzamelproef onder 550 huishoudens in De Leyens. 'Als het overlast geeft, moet de gemeente er wel op inspelen.'

Quote

Het is nuttig om dit bewustzijn door te geven aan volgende generaties

Maurien Tetteroo

De huishoudens die meedoen aan de proef om meer blik, plastic en drankenkartons in te zamelen, krijgen daar een extra afvalcontainer voor. Dit afval wordt volledig gerecycled. Ook wordt het restafval nog maar één keer per maand opgehaald.

Milieubewust zijn ze in De Leyens in elk geval. Neem de 37-jarige Johan Broekhuijsen. Of de 45-jarige Maurien Tetteroo en haar 8-jarige dochter Floor Verhart. Zij scheiden hun afval al trouw. ,,De gemeente kan die grondstoffen verkopen, dan kunnen de lasten omlaag", hoopt Broekhuijsen. Tetteroo is leerkracht en behandelt de zorg voor het milieu behalve thuis ook op school: ,,Het is nuttig om dit bewustzijn door te geven aan volgende generaties."

Zelf zijn ze niet geselecteerd voor deelname aan de proef. De al even milieubewuste Doortje Sanders (70) wel. Ze vindt het niet erg dat het afval minder vaak wordt opgehaald, want: ,,Je hebt ook minder afval in je bak." Ook Pieter van Elswijk is positief. ,,We zijn erg milieubewust, we letten overal op." Een extra kliko vindt de 70-plusser geen bezwaar. Maar als blijkt dat het afval toch vaker opgehaald moet worden, gaat hij er wel vanuit dat dat dan ook gebeurt. ,,In het plastic heeft vlees gezeten, dat gaat niet zo lekker ruiken. Als het overlast geeft, moet de gemeente er wel op inspelen."

Quote

Bij ons in de straat wordt gedacht, 'weer zo'n ding erbij'

Ruud Welle

De 55-jarige Ruud Welle heeft zo zijn bedenkingen. ,,Bij ons in de straat wordt gedacht, 'weer zo'n ding erbij'. Ik heb net een muurtje gebouwd waar ik de containers achter kwijt wil. Ik vind het lelijke dingen, zo in mijn voortuin. En nou krijg ik er nog een bij en is mijn muurtje te klein.''

Lelijk
,,De gemeente wil gescheiden afval ophalen, maar legt de verantwoording en het probleem bij ons . Wij moeten het gaan doen. Maar kleine voortuinen van sociale huurwoningen veranderen in een kliko-allee, een plek met alleen nog maar lelijke bakken, kan niet de bedoeling zijn."

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

Poll

‘Zet plannen voor nieuw zwembad in Zoetermeer in de ijskast’

‘Zet plannen voor nieuw zwembad in Zoetermeer in de ijskast’

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
773 stemmen