Volledig scherm
De vogels moeten wel weer een nieuw nestje bouwen. © Adri de Groot

Nieuw leven voor nestkasten in Oosterheem

De dertig nestkasten die op een rotonde in Oosterheem stonden, zijn vervangen door nieuwe exemplaren. Dat was volgens Stadsvogeladviseur Lia Koomen ook echt nodig. Vogelbescherming Nederland heeft de nieuwe huisjes gedoneerd. 

De kasten werden in 2008 geplaatst. Kunstenaar Gerard Huisintveld mocht het project vormgeven met het geld dat de gemeente won met de Stadsvogelprijs 2008. De afgelopen jaren zijn de kleine bouwwerkjes vaak bewoond geweest door onder meer ringmussen en koolmezen. ,,Dat er vogels in kwamen wonen, was eigenlijk nooit de bedoeling geweest", vertelt Lia Koomen. ,,De vogelhuisjes vormden in eerste instantie een kunstwerk als symbool dat vogels ook welkom zijn in de grote nieuwbouwwijk. Alleen vonden de dieren het ook een goede plek om een nest in te bouwen. Erg leuk natuurlijk. Maar hierdoor moesten we er wel voor zorgen dat de kasten open konden, om te inventariseren wie er allemaal in overnachten.”

Kunstproject

Doordat het in eerste instantie om een kunstproject ging, werden de kasten alleen niet vaak onderhouden. ,,Dat moet één keer per jaar toch wel echt gebeuren om allerlei ziekten en infecties te voorkomen. De gemeente heeft dit neergezet, maar er verder niet veel aan gedaan. We pleiten er al jaren voor dat de kasten gerestaureerd zouden worden. De gemeente heeft er nu wel voor gezorgd dat de huisjes op de palen werden geplaatst", aldus Koomen. 

De nieuwe nestkasten hebben nu speciale gaten waar de ringmussen gemakkelijk in kunnen vliegen. ,,Het is best bijzonder dat deze soort hier gebruik van maakt, deze zie je niet snel in binnensteden.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer