Volledig scherm
PREMIUM
In het nieuw geopende Dementenzorgcentrum De Boomgaerd is het goed vertoeven. © Peter Franken

Nieuw mooi huis voor mensen met dementie

De nieuwste inzichten in dementie zijn gebruikt bij de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Boomgaerd. ,,Alle stadia van de ziekte maken we mee.” 

Tijdens je stage geconfronteerd worden met het ziektebeeld en ook thuis een jonge vader hebben, die lijdt aan dementie. Het overkwam een jonge stagiair van Laurence Mannot. De stagiaire zag een persoon met dementie een pop omklemmen en vertelde het later thuis aan zijn vader. ,,Ook al ben ik straks een patiënt die met zijn pop speelt alsof het een baby is, ik ga het aan”, zei zijn vader, om dapper te besluiten: ,,want die mensen zijn best gelukkig.”

Mannots ogen schieten stiekem een beetje vol als ze het verhaal vertelt. Bijna iedereen heeft of krijgt met dementie te maken. Schattingen zijn dat in 2050 in Nederland een half miljoen mensen aan deze ziekte lijden, vertelt Mannot. Een groep zo groot als vier keer de huidige bevolking van Zoetermeer. Mannot is de manager van het net twee weken in Meerzicht geopende woonzorgcentrum De Boomgaerd van zorgorganisatie WelThuis. Op vier woonlagen biedt het nieuwe gebouw plek aan 66 mensen met dementie.

,,Alle stadia van de ziekte dementie maken we hier mee”, merkt Mannot op. Zij werkt sinds 1985 met bewoners met dementie. Ervaring leerde dat het verplaatsen van bewoners, elke keer als hun ziektebeeld verergerde, juist slecht was. ,,Ze moesten iedere keer opnieuw wennen. We zagen dat dat niet goed was.” Dementie is een complexe ziekte, legt ze uit. ,,Het is een paraplubegrip. Je hebt verschillende vormen die allemaal een andere aanpak nodig hebben. Je moet goed onderzoeken wat bij een bewoner werkt en wat niet.”

Zo was er een man die bij zijn vrouw op bezoek kwam en elke keer verdrietig wegging, omdat zijn vrouw hem vaak niet herkende. ,,De man werd gevraagd te beschrijven hoe hij vroeger thuiskwam na zijn werk. Besloten werd om dat ritueel na te doen. Toen hij de volgende keer op bezoek kwam, zei zijn vrouw: ‘hé schat, daar ben je weer’. Ze herkende hem omdat een situatie uit het verleden werd teruggebracht.”

In De Boomgaerd is gebruikgemaakt van de nieuwste inzichten in dementie. De woonlagen in het gebouw zijn ingedeeld in gangen met elk een eigen kleur. Roze als je De Boomgaerd binnenkomt, blauw, groen en oranje naarmate je hoger gaat.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer