Nieuw station is huzarenstukje: ‘Als je ergens níet moest bouwen, was het hier’

VideoMet het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven vrijdag opende, heeft Zoetermeer er een icoon bij. Boven een drukke snelweg en het spoor, achter een hek van betonnen takken, ligt een groen park waar de trams heen en weer zoeven. 

Volledig scherm
Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer met de architecten Jeroen van Schooten (links) en Beate Vlaanderen (rechts). Projectleider Dennis Dierikx staat in het midden. © Frank de Roo

75 miljoen euro, en geen cent meer. Voor projectleider Dennis Dierikx van de gemeente Zoetermeer en architecten Jeroen van Schooten van Team V Architectuur en Beate Vlaanderen van Arcadis was dat een helder vertrekpunt toen ze samen aan het ontwerp voor ‘station Bleizo’ begonnen. 11.000 kubieke meter beton, 360.0000 kilo staal en 125 krentenstruiken verder zien ze dat het is gelukt.

Iets later dan gepland, maar het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer is wat hen betreft nog mooier geworden dan de al idyllisch ogende folderplaatjes. ,,Ik ben ook nog niemand tegengekomen die het station niet mooi vindt”, zegt architect Vlaanderen trots. ,,Dit is echt een nieuw landmark voor Zoetermeer en Lansingerland.”

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer