Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Herman Stöver

Nieuw zwembad komt in Van Tuyllpark

Een overgrote meerderheid van de Zoetermeerse gemeenteraad verkiest het Van Tuyllpark boven het Van Doornenplantsoen voor het nieuw te bouwen zwembad. 

Dat werd vanavond duidelijk tijdens een raadscommissievergadering waar de twee door het college voorgedragen locaties werden besproken. Wethouder Ingeborg ter Laak (Sport) liet de keuze voor de plek van het nieuwe zwembad over aan de politiek, op verzoek van de fracties. Het officiële besluit over de locatie neemt de raad volgende week maandag.

Zoetermeer kampt met een tekort aan zwemwater na de verkoop van Het Keerpunt. Veel Zoetermeerders trekken nu naar zwembaden buiten de stad voor recreatief zwemmen of zwemlessen. Zodra het nieuwe zwembad is opgeleverd, wordt de 54 jaar oude De Driesprong inclusief sportzaal gesloopt. Omdat die zaal wordt gebruikt door scholen, wordt in de buurt een nieuwe zaal gebouwd. De PVV deed tijdens de commissievergadering nog een oproep om De Driesprong open te houden voor speciale doelgroepen. 

Ideaal

Het nieuwe zwembad kost 31 miljoen euro, inclusief een nieuwe sportzaal. Voor de meeste partijen is het voormalige terrein van DSO in het Van Tuyllpark ideaal voor de bouw van het nieuwe bad omdat er volop ruimte is en het sportpark goed bereikbaar is per fiets en auto. Volgend jaar opent hier ook een nieuwe randstadrailhalte. Een punt van discussie is het veiligheidsgevoel voor fietsers van en naar het Van Tuyllpark. 

Het Van Doornenplantsoen heeft voor veel fracties tegen dat het autoverkeer  van en naar het zwembad gevaarlijke situaties kan opleveren voor de leerlingen van de middelbare scholen die ook aan het Van Doornenplantsoen zijn gevestigd. Ook betekent de keuze voor deze plek dat een complete sportvereniging moet worden verplaatst.  

Het CDA sprak als enige partij zijn voorkeur uit voor het Van Doornenplantsoen, dat centraler ligt. De fractie maakt zich vooral zorgen over de sociale veiligheid en de bereikbaarheid van het Van Tuyllpark.

Phoenix

Wie opgelucht kan ademhalen is voorzitter Jan Beunder van korfbalvereniging Phoenix. Zijn club moest plaatsmaken als de gemeenteraad zou kiezen voor het Van Doornenplantsoen. De club is op dit moment net een nieuw kunstgrasveld aan het aanleggen en wil helemaal niet weg. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer