Volledig scherm
Burgemeester Charlie Aptroot neemt volgend jaar afscheid © AD

Nog even in spanning: nieuws over nieuwe burgemeester komt nog voor de zomer

Nog voor de zomer weten Zoetermeerders wie hun nieuwe burgemeester is. Sollicitanten kunnen zich naar verwachting eind februari melden bij commissaris van de Koning Jaap Smit.

De politiek maakt tempo en verwacht dat nog voor de zomer de naam van de nieuwe burgemeester bekend is. De daarvoor ingestelde Vertrouwenscommissie biedt op donderdag 20 februari de profielschets aan de gemeenteraad aan tijdens een speciaal daarvoor ingelaste vergadering. Die kan het pakket, waarin alle gewenste eigenschappen en vaardigheden van de nieuwe burgemeester staan, meteen doorgeven aan de commissaris van de Koning die bij de bijeenkomst aanwezig zal zijn. Kort daarna wordt de vacature van burgemeester van Zoetermeer opengesteld en kunnen de sollicitanten zich melden.

Crimefighter

Een vrouw of een man, iemand met groene vingers of juist een voorvechter voor de automobilist, iemand die graag overal op de thee komt of juist een keiharde crimefighter: Zoetermeerders mogen op dit moment aan de Vertrouwenscommissie laten weten wat voor burgemeester zij het liefst in hun stad zien. Daarvoor riep de commissie een speciale webpabina in het leven. Inzendingen zijn welkom tot en met vrijdag. De Vertrouwenscommissie leest straks alle reacties en verwerkt die in een vernieuwde profielschets.

Quote

De nieuwe burgemees­ter moet een boegbeeld zijn van de verande­ring en vernieu­wing waar Zoetermeer voor staat

Vertrouwenscommissie

In het voorlopige profiel, dat de Vertrouwenscommissie in december opstelde, staat dat de stad zoekt naar een crimefighter van statuur, die de stad goed door alle veranderingen loodst die de komende jaren op stapel staan. ‘Een boegbeeld van de verandering en de vernieuwing waar Zoetermeer voor staat’, schreef de commissie onder voorzitterschap van raadslid Jordy Boerboom (GroenLinks). De commissie heeft geen voorkeur voor een man of een vrouw uitgesproken. In de commissie zitten raadsleden van bijna elke partij in de gemeenteraad, geadviseerd door wethouder Jan Iedema en de gemeentesecretaris. 

Pensioen

De huidige burgemeester Charlie Aptroot neemt op 31 maart na 7,5 jaar afscheid. Hij gaat met pensioen en blijft in de stad wonen. Wanneer de nieuwe burgemeester aan de slag gaat, hangt onder meer af van wanneer hij of zij beschikbaar is. Tot die tijd krijgt Zoetermeer een waarnemer, maakte commissaris van de Koning Jaap Smit al eerder bekend.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer