Volledig scherm
© Staatsbosbeheer

‘Nu niet, nooit niet windmolens in Balijbos en Westerpark’

Er komen definitief geen windturbines in het Balijbos, en ook het Westerpark blijft vrij van windmolens. Dat heeft de gemeenteraad nog eens voor de zekerheid besloten.

Het Balijbos was al eerder door de provincie Zuid-Holland van de lijst van mogelijke locatie voor windturbines afgehaald en ook buurgemeente Pijnacker-Nootdorp was tegen de komst van de molens. Tot grote schrik van de actiegroep Balij Windmolen Vrij sloten de duurzaamheidsplannen waar de gemeenteraad maandagavond over moest beslissen, de komst van windturbines in het groene gebied naast Rokkeveen toch niet uit. ,,Ik kreeg het pas zondagavond in de gaten toen ik de plannen nog eens las”, zegt Aris Jan Hofker van de actiegroep, die meteen aan de bel trok bij verschillende politieke partijen. ,,Er stond dat er geen draagvlak voor windturbines is, niet dat het wordt uitgesloten.”

Die fracties besloten energietransitiewethouder Paalvast maandagavond nader aan de tand te voelen. PVV-raadslid Jeremy Mooiman vroeg hem of hij het Balijbos wilde uitsluiten als plek voor windturbines. Hoewel het stadsbestuur er ook geen windmolens wilde, leek het Paalvast wel handig voor komende besprekingen om de plekken niet bij voorbaat uit te sluiten.

Verkenning

De gemeente Zoetermeer heeft immers ook te maken met het klimaatakkoord en moet ook komen met plannen om duurzame energie op te wekken. ,,Als regio staan we aan de lat om voldoende duurzame energie op te wekken. Dit moet landen in de Regionale Energie Strategie. Om als gemeente goed richting te kunnen geven, stellen we dit jaar een ruimtelijke verkenning op om goed onderbouwd aan te geven waar windturbines wel of niet wenselijk zijn”,  vindt Paalvast. ,,Door eerst de verkenning uit te voeren staan we sterker in de discussie met onze partners in de regio.”

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad wilde echter de zekerheid dat er ‘nu niet en nooit niet’ windturbines komen in het Balijbos of het Westerpark. 

  1. Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Scheveningen
    PREMIUM

    Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Schevenin­gen

    Eric Kesteloo (57) zeilde met de Bark Europa, een oude driemaster, rond Antarctica. Twee weken geleden meerde hij aan in Argentinië en liet hij zijn gasten van boord. Maar door de coronacrisis kan zijn bemanning van 18 zeilers ineens niet meer terug naar huis vliegen. ,,Argentinië zit nu volledig op slot. We hebben daarom besloten om in één klap terug naar Scheveningen te zeilen.’’

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer