Once in a lifetime: Zoetermeerders slapen in het Stadstheater

VideoRuim veertig Zoetermeerders hebben afgelopen weekend overnacht in het Stadstheater.

Dekbedden, slaapzakken en kussens liggen verspreid over de rode theaterstoelen in het Stadsthater. Ze zijn van hoofdzakelijk jongeren, die zich voor de overnachting opgaven tijdens het Nationaal Theaterweekend. Zodra directeur Tineke Maas het sein geeft dat iedereen een slaapplek mag zoeken op het podium van de grote zaal, komen de meegebrachte handpompen en luchtbedden tevoorschijn.

Het is een sfeervol tafereel. De ledlampjes in het plafond staan aan, als een sterrenhemel, en op het podium is een nep-kampvuur geplaatst.

Mirella zit samen met haar vriendinnen Debbie en Mariska op een matje klaar voor de optredens van drie singer/songwriters. ,,Ik zocht een slaapplek bij Debbie maar toen vertelde ze dat ze een nacht in het theater had geboekt. Het leek mij wel leuk om mee te gaan. Wel heb ik mijn matras van huis meegenomen.''

Intiem

De gasten zingen luidkeels mee met de liedjes die worden gespeeld tijdens het intieme huiskamerconcert. ,,We zijn blij dat er zoveel jonge mensen op af zijn gekomen", vertelt directeur Tineke Maas. ,,Vanavond gaan alle lampen uit en gaat het krekelgeluid aan. De sterrenhemel blijft branden. Morgenochtend wordt iedereen om 07.30 uur gewekt met het nummer Wakker worden van Jochem Myjer en daarna volgt het ontbijt. Maar eerst gaan we genieten van de beats van de dj tijdens de silent disco en gaan we verstoppertje spelen in het donker."

De 16-jarige Lars is met zijn broer meegekomen. ,,Normaal ben ik op zaterdagavond thuis of met vrienden buiten. Het leek mij gezellig hierheen te gaan. En dat is het ook.''

De gasten zingen vrolijk mee met de muziek, terwijl het 'kampvuur' brandt.
Volledig scherm
De gasten zingen vrolijk mee met de muziek, terwijl het 'kampvuur' brandt. © Ron Jenner Fotografie

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer