Volledig scherm
De markante oranje koepeltjes in Meerzicht uit de jaren 70 springen ook in 2019 nog in het oog. © Dick Valentijn

Ontdekkingsreis in Zoetermeer: 'Als je gaat wandelen is er zoveel moois te zien'

Zoetermeer is het ontdekken waard, ook als je er woont, vindt kunsthistorica Simone Langeveld. ,,Als je niet alleen van a naar b gaat, maar gaat wandelen en kijkt naar wat je om je heen ziet, is er veel moois te bespeuren."

Om zulke ontdekkingstochten door eigen stad mogelijk te maken, bedacht Langeveld drie wandelkaarten met elk twee wandeltochten langs allerlei bijzondere gebouwen in de wijken Dorp, Palenstein & Driemanspolder en Meerzicht. Want die zijn er volgens haar genoeg. ,,Zo krijg ik zelf een wow-gevoel bij de koepeltjeswoningen in Meerzicht of de enorme flats in Palenstein."

De ommetjes door de wijken zijn elk ongeveer vijf kilometer lang en zijn vanaf 17 oktober gratis op het Forum op te halen. Langeveld bedacht zo'n 15 jaar geleden ook al een aantal architectuurwandelingen, maar haar fascinatie met de stad bleef al die tijd nasmeulen. ,,Zoetermeer was een van de eerste groeikernen. Het nieuwe stadsdeel werd heel mooi rond de oude Dorpsstraat gelegd. Dat kun je op de stadskaarten goed terugzien.

Staalkaart

Daarna werd die nieuwe stad verdeeld in delen die in verschillende tijdvakken werden volgebouwd. Zo werd Zoetermeer een bijzondere stad met verschillende bouwstijlen en bouwopvattingen. Dat kun je terugzien in de wijken. Het is een staalkaart van architectuurstijlen en experimenten."

Deze grote variatie in bouwtrends was reden voor Floravontuur Promotie Zoetermeer om de komende jaren een serie van negen wandelkaarten, de Architectuur Ommetjes, te ontwikkelen. De wandelkaarten die op 17 oktober worden uitgebracht, zijn de eerste drie in deze reeks.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer