Volledig scherm
Balijbos © Peter Franken

Ook in natuurgebieden verbod op vuurwerk

In vier natuurgebieden in de stad mag het komende oud en nieuw geen vuurwerk worden afgestoken. Een ervan is het Balijbos. Welke andere drie gebieden vuurwerkvrij worden, kunnen de Zoetermeerders volgende maand zelf bepalen.

Het vuurwerkvrij maken van de vier natuurgebieden door de gemeente gebeurt op initiatief van een groep Zoetermeerders die daar begin dit jaar bij de gemeente op aandrong. Ze vonden dat er veel vuurwerk wordt afgestoken in het Balijbos, waardoor hondenbezitters hun viervoeters in de dagen rond de jaarwisseling niet kunnen uitlaten. Het initiatief kreeg veel bijval van andere Zoetermeerders en vond zijn weg naar het stadhuis. Daar kon het rekenen op steun van onder andere Zó! Zoetermeer, GroenLinks en de VVD.

Gebrek aan mankracht

Het liefst hadden de initiatiefnemers gezien dat alle natuurgebieden in de stad vuurwerkvrije zones waren geworden. Dat de gemeente niet aan deze vraag tegemoet kan komen, ligt volgens burgemeester Charlie Aptroot aan een gebrek aan mankracht: ,,Bij het handhaven van een vuurwerkvrije zone is het noodzakelijk dat er op heterdaad wordt betrapt met het afsteken van vuurwerk. Aangezien het in Zoetermeer gaat om een groot aantal natuurgebieden die verspreid liggen over de stad, is het niet mogelijk om in alle natuurgebieden handhavend op te treden. Daarom wordt het aantal natuurgebieden beperkt tot vier.”

Buiten het Balijbos noemt de gemeente het Westerpark, het Buytenpark, de Meerpolderdijk, recreatiegebied Noord Aa en het Van Tuyllpark als mogelijke vuurwerkvrije zones. Zoetermeerders kunnen hun keuze vanaf 1 augustus kenbaar maken via de ‘Doe Mee’- website. De gemeente maakt vervolgens in het najaar bekend welke gebieden uiteindelijk uitgeroepen worden tot vuurwerkvrije zones. Bij deze zones worden dan verbodsborden geplaatst.

Vuurwerkshow

De afgelopen jaarwisseling telde Zoetermeer al vier plekken waar de gemeente een vuurwerkverbod had ingesteld: de Markt, het Stadhuisplein, Oostwaarts en Zuidwaarts. De reden toen was de centrale vuurwerkshow die bij de Dobbeplas plaatsvond en de feesten die in het Stadshart werden gehouden. Ook dit jaar zullen deze gebieden vuurwerkvrij zijn.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer