Volledig scherm
PREMIUM
Kindervreugde in de Dorpsstraat op de dag van de bevrijding, 5 mei 1945. © -

Op gammele fiets met houten banden trokken stedelingen erop uit om voedsel te vergaren

Zoetermeer ToenOp 4 mei 1945 ondertekende het Duitse leger de onvoorwaardelijke capitulatie voor zijn eenheden in Noordwest-Europa. De wapens zouden de volgende ochtend om acht uur zwijgen. Op die vijfde mei vielen in Zoetermeer echter nog doden en gewonden. Deze week in de rubriek Zoetermeer Toen het verhaal van Leny Janse-Blonk. 

Vanaf begin juni 1944 heerste er spanning. De geallieerden waren geland in Normandië en stoomden op door Frankrijk. En vanuit Oost-Europa trokken de Russen richting de Duitse grenzen. In september probeerden de geallieerden bij Arnhem en Nijmegen de rivieren over te steken in operatie Market Garden maar dat mislukte.

Tegelijk was de NS opgeroepen om tot een spoorwegstaking over te gaan. Dat had mede tot gevolg dat de voedselaanvoer vanuit Oost-Nederland stilviel. Gecombineerd met het bevriezen van rivieren en kanalen betekende dat een Hongerwinter voor het westen en met name de steden. De distributievoorziening had tot op dat moment goed gewerkt maar er was nu vrijwel niets meer te verdelen.

Op een gammele fiets met houten banden en te voet met handwagens en karretjes trokken de stedelingen erop uit om voedsel te vergaren. Dagelijks trokken mensen in de winterkou via Stationsstraat en Dorpsstraat naar plekken waar misschien wat eten te verkrijgen was, zoals bij boeren en andere bedrijven.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer