Volledig scherm
© Fred Leeflang

Op ontdekkingstocht met stadsgidsen

Te voet, met een koets, op de fiets of per boot: Gilde Stadsgidsen verzorgt, in samenwerking met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, ontdekkingstochten door de stad. Tijdens de tochten hoor je de verhalen achter gebouwen, de markante figuren die er hebben gewoond, of de gebeurtenissen die de stad hebben gemaakt tot de gemeente van vandaag.

Volledig scherm
© Fred Leeflang

De wandeling van vandaag gaat door het oude Dorp. Cees de Jong, coördinator gidsen en penningmeester, en Nel Boerdijk zijn gids. Ze vertellen dat Zoetermeer oorspronkelijk uit twee verschillende gemeenten bestond; Zoetermeer en Zegwaart, die vlak bij elkaar lagen. De scheidslijn tussen beide gemeenten lag ongeveer ter hoogte van het kruispunt bij de Oude Kerk.

Samenvoegen bleek in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Het welgestelde Zoetermeer, dat aan de kant van de Nicolaaskerk lag, betaalde weinig belasting en voelde er niet veel voor om op te draaien voor het minder rijke Zegwaart waar de handel zich concentreerde.

De gidsen vertellen er boeiend over. Achter elke gevel schuilt wel een verhaal waardoor de Dorpsstraat een geschiedenisboek op zich is. Zoals de locatie tegenover Bruna. Hier was ooit een pleintje waarachter een schuilkerk van de Remonstranten zat. Of het Griekse restaurant een paar meter verderop; een meer dan 300 jaar oud gemeentelijk monumentaal pand. Hier was in de 17de-eeuw het rechthuis Zegwaart gevestigd en later café de Jonge Prins.

Herkenning
De deelnemers aan de wandeling leren meer en meer. Voor twee zussen die Zoetermeer al jaren geleden hebben verlaten, is het een feest der herkenning. John Diessing en Lies Doodeman maken driftig aantekeningen. Ze willen zelf graag stadsgids worden en doen dit als een soort stage. Henk en Geeske Hoorn wonen al 35 jaar in Zoetermeer en hebben bijna alle tochten al gehad. ,,Het is heel leuk alle verhalen te horen. Elke keer leren we iets nieuws. En je hoeft er niet ver de deur voor uit."