Gemeenteraad Zoetermeer
Volledig scherm
Gemeenteraad Zoetermeer © Ron Jenner Fotografie

Oppositie vormt weer één blok tegen begroting

De acht oppositiepartijen hebben net als in het voorjaar gezamenlijk tegen de begroting voor volgend jaar gestemd. Omdat het stadsbestuur een ruime meerderheid heeft in de Zoetermeerse raad, gaat de voorgenomen bezuiniging van 14 miljoen euro wél door.

De stad moet flink bezuinigen vanwege onder meer de opgelopen kosten voor jeugdzorg en Wmo. In het voorjaar besloot de raad al tot een bezuiniging van 14 miljoen euro en die werd gisteravond door een raadsmeerderheid bekrachtigd. Zoals in het voorjaar al voorgesteld gaat het mes in de pgb, Zoetermeerpas en  activiteiten op scholen. De verhuizing van de Boerderij wordt enkele jaren uitgesteld en de bibliotheek moet inleveren waardoor nog steeds de wijkvestigingen in Rokkeveen en Oosterheem op de tocht staan. De parkeertarieven gaan ondertussen omhoog en de Zoetermeerders krijgen vanaf volgend jaar te maken met een andere manier van betalen voor afval.

Net als bij de vorige begrotingsbespreking in het voorjaar, toen harde noten werden gekraakt over bezuinigen, stemden ook nu alle oppositiepartijen (13 van de 39 raadsleden) tegen. Dat is vooral een symbolische daad, want met steun van  twee derde van de gemeenteraadsleden weet het stadsbestuur zich stevig in het zadel.

Geen oog voor ideeën

In juni klaagden de acht oppositiepartijen, van SP tot PVV, dat het stadsbestuur geen oog had voor hun ideeën en voorstellen. Ze voelden zich toen geschoffeerd door de sterke Zoetermeerse coalitie. De wethouders komen van de vijf grootste partijen, de oppositie bestaat uit acht kleine fracties van een of hooguit twee zetels. En die zijn het ook nog eens vaak onderling niet eens.

Ook gisteravond waren de oppositiepartijen teleurgesteld over het uiteindelijke resultaat van hun inbreng. ,,Er blijkt weer geen aanpassing mogelijk”, constateerde Margot Kraneveldt (PvdA) teleurgesteld aan het einde van de vergadering die tot ver na middernacht duurde.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. De lockdown van liedjesmaker Lien in een huis zonder stroom en met een verkouden ex-vriend
    PREMIUM

    De lockdown van liedjesma­ker Lien in een huis zonder stroom en met een verkouden ex-vriend

    Lien Cornelissen (36) is liedjesmaker, cabaretière en coach ‘stembevrijding’ in Scheveningen. Eind januari speelde ze haar eerste liedjesprogramma in een uitverkocht Muzee. Na jaren van ploeteren leek de grote doorbraak een kwestie van tijd. Nu zit ze thuis met twee katten, een haperende aardlekschakelaar en een ex-vriend die verkouden is. Het dagboekverslag van een performer in coronatijd die niet bij de pakken neerzit.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer