Oranje bier voor vijftigste verjaardag van de koning

Video2.000 liter oranje koningsbier wordt op dit moment door Niels Beekhuizen, eigenaar van brouwerij Crooked Spider, gebrouwen. Speciaal voor de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander, vroeger regelmatig Prins pils genoemd, hebben de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider en bierniewssite Bierista.nl de handen ineen geslagen.

Volledig scherm
Brouwer Niels Beekhuizen. © Joyce Hoogland

,,Als de meest prominente inwoner van je woonplaats Abraham ziet, dan moet je wel iets speciaals doen", benadrukt de 25-jarige Niels Beekhuizen.   
Het speciaalbiertje wordt, vanwege de oude bijnaam van de koning, een pils van 5 procent alcohol met een fruitige smaak. ,,Bij de koning denk je natuurlijk aan oranje en als brouwer denk ik dan gelijk aan sinaasappelen", aldus de jonge biersdeskundige.

Kazbek
Voor het speciale bier gebruikt Beekhuizen dan ook sinaasappelschillen, om precies te zijn 5 gram per liter bier. Ook is de Tsjechische hopsoort Kazbek toegevoegd. Deze smaakmaker legt extra nadruk op de fruitige aroma's van het pilsje. Voor de bereiding mag Beekhuizen gebruikmaken van brouwerij Scheveningen, waar hij hoofdbrouwer is.

Het koningsbiertje zal vanaf begin april verkrijgbaar zijn. ,,We zijn nog wel bezig met de vraag hoe we het gaan aanbieden aan de koning. Misschien wel tijdens het koningsdiner", aldus Beekhuizen.

Het Wassenaarse biertje heeft nog geen naam. De brouwer daagt dan ook bierliefhebbers en koningsgezinden uit om een passende naam te bedenken. Ideeën insturen kan tot zondag 19 maart via info@bierista.nl.