Volledig scherm
Oude Kerk

Oude Kerk aan Dorpsstraat gaat nog eens héél goed kijken naar brandveiligheid

Na de verwoestende brand in de Parijse kathedraal Notre-Dame neemt het kerkbestuur van de Oude Kerk in Zoetermeer de brandveiligheid van de eeuwenoude kerk onder de loep. 

,,Ik moest er gisteravond meteen aan denken toen ik de beelden uit Parijs zag. Wat als dit onze kerk overkomt”, zegt Roel Wildemans. Als voorzitter van de wijkraad van kerkrentmeesters van de hervormde kerk is hij verantwoordelijk voor het kerkgebouw aan de Dorpsstraat. Het gebouw is net opgeknapt en krijgt op dit moment een nieuwe aanbouw.

De kerk is het oudste gebouw van Zoetermeer. Het onderste deel van de toren stamt uit de 15de eeuw. Het bovendeel van de karakteristieke toren is gebouwd in 1642. Het huidige 18de eeuwse kerkschip verving een vervallen 14de eeuwse kerk die op dezelfde plek stond. Het ontwerp kwam van de Rotterdamse architect Jan Guidici. De kerk werd na een enquête door historisch genootschap Oud Soetermeer tot de belangrijkste historische icoon van de stad gekroond. 

De snel om zich heen grijpende brand in de beroemde Notre Dame drukte rentmeester Wildemans maandagavond met de neus op de feiten. ,,We hebben een eeuwenoud pand uit een tijd dat een sprinklerinstallatie geen optie was. Het is een waardevol gebouw, grotendeels van oud en droog hout. Natuurlijk hebben we slanghaspels en blussers hangen, de vraag is of dat voldoende is. Hier moeten we serieus aandacht aan schenken.”

Wildemans wil zo spoedig mogelijk met alle betrokkenen bij elkaar komen om de brandveiligheid te bespreken. ,,We zullen dan praten over wat nodig is om een calamiteit te voorkomen. We willen er zeker van zijn dat we er alles aan hebben gedaan.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer