Volledig scherm
Arts Linda Bouman (r) en moeder maken twiddle muffs in elkaar voor demente mensen in Langeland Ziekenhuis © NICO SCHOUTEN

Overgewaaide rage ‘twiddle muff’ in LangeLand ziekenhuis: ‘Het frummelen eraan werkt rustgevend’

De twiddle muff. Het klinkt als een exotisch diertje, maar is een uit Engeland overgewaaide rage. Daar heeft elk ziekenhuis muffs, sinds kort zijn ze ook in het Langeland ziekenhuis te vinden.

Maar wat is een twiddle muff precies? ,,Het is een van verschillende soorten wol gebreide mof waarop knopen en lintjes zijn vastgenaaid”, legt Linda Bouman uit. De 48-jarige arts werkt op de afdeling spoedeisende hulp in het LangeLand Ziekenhuis waar twiddle muffs veelvuldig worden ingezet. ,,Twiddle muffs zijn bedoeld voor mensen met dementie. Het frummelen eraan werkt rustgevend. Deze mensen kunnen onrustig worden als ze in een andere omgeving met veel prikkels komen, zoals de afdeling spoedeisende hulp. Dan kunnen ze gaan peuteren aan hun infuus of ze zitten niet stil tijdens een onderzoek.” 

Lintjes

De verschillende soorten wol zorgen voor afleiding  en geven rust. Het idee voor om twiddle muffs te breien ontstond in huize Bouman. ,,We breien veel en mijn moeder was op zoek naar een nieuw project. Zij heeft ook de eerste exemplaren gebreid.” Inmiddels doen veel vrijwilligers mee. ,,Zij breien lappen en leveren die bij mij in op het ziekenhuis. Ik neem ze mee naar huis en mijn moeder naait er knopen en lintjes aan.” 

Quote

Twiddle muffs blijven eigendom van degenen die ze kregen

Bouman

Ruim honderd twiddle muffs verder en een stapel van tachtig lappen die ook een leven gaan leiden als twiddle muff, blijft het tweetal breien. Zoals tijdens de koffieochtend in het ziekenhuis op 20 februari, van 09.30 tot 11.30 uur, waar vrijwillige breiers welkom zijn. ,,Twiddle muffs blijven eigendom van degenen die ze kregen. Er zal dus altijd behoefte zijn aan nieuwe exemplaren”, stelt Bouman vast.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer