Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Perenboomgaard moet duizenden liters sap kwijt

Door de lange, hete zomer is een recordoogst van 5500 kilo peren van de perenboomgaard van de Hof van Seghwaert geplukt. Twee jaar geleden was de oogst ook groot, toen produceerde de boomgaard zelfs zo'n 6000 kilo peren.

Vorig jaar was de oogst minder. Toen bleek voorjaarsvorst de boosdoener. Veel van de oogst van dit jaar is verwerkt tot sap en gebotteld door sapfirma Schulp: ,,We kregen 5100 kilo peren, in totaal leverden we 3672 literflessen met perensap af'', vertelt medewerker Joost van Muiswinkel.

Volgens een woordvoerder van de Hof van Seghwaert is het sap van uitstekende kwaliteit en van biologische teelt. Maar: ,,Voor volgend jaar september moeten we alle perensap zien te verkopen. Best wel een grote hoeveelheid", erkent Suzanne Verboon, één van de drijvende krachten achter de boomgaard.

Om die reden is de Hof van Seghwaert op zoek naar verkooppunten. Een aantal is al gevonden. Zo hoeven Zoetermeerders niet verder dan de slijter in de Dorpsstraat of boerderij 't Geertje voor een flesje sap. Er is nog een lichtpuntje: ,,Het sap is twee jaar houdbaar'', aldus Verboon.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer