Volledig scherm
© Ardito

Planning outlet raakt vertraagd

Doordat een onderzoek naar de effecten van de komst van de Holland Outlet Mall aan de Europaweg geactualiseerd moet worden met nieuwe cijfers, lopen planning en besluitvorming rond de outlet vertraging op.

Quote

Wij verwachten na de zomer verder over de outlet te kunnen besluiten

Woordvoerder gemeente

Het Distributie Planologisch Onderzoek, dat onder andere de economische effecten van de komst van de outlet naar het stadscentrum in kaart moet brengen, krijgt in opdracht van initiatiefnemer Provast en de eigenaren van het Woonhart een flinke update.

De actualisatie heeft plaats op basis van nieuwe cijfers uit het Randstad Koopstroomonderzoek 2016. De vorige versie van het planologisch onderzoek baseerde zich op koopstroomcijfers uit 2011. Op verzoek van de gemeenteraad worden in de update van het onderzoek ook de effecten van de outlet in twee varianten inzichtelijk gemaakt. Daarbij wordt uitgegaan van een volledig doorontwikkelde outlet met een oppervlakte van 31.000 vierkante meter, naast de beginfase die nu gepland is en waarin de outlet nog 18.000 vierkante meter in totaal beslaat.

Door de nieuwe berekeningen loopt het rapport naar aanleiding van dit Distributie Planologisch Onderzoek wel vertraging op, aldus Provast en de eigenaren van het Woonhart. Ze hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben voor het verwerken van de nieuwe koopstroomcijfers en het doorrekenen van de door de gemeenteraad gevraagde twee scenario's. Het streven is nu om een conceptrapport in de eerste helft van deze maand aan te leveren, aldus de initiatiefnemers. Op basis van dit conceptrapport en de uiteindelijk definitieve versie ervan wordt vervolgens ook een nieuwe planning opgesteld.

Na de zomer
Dat betekent wel dat ook de besluitvorming rond de Holland Outlet Mall vertraging oploopt. ,,Ondanks die vertraging worden de werkzaamheden uitgevoerd zonder het budget van 700.ooo euro, dat aan deze fase is toegekend, te overschrijden. Wij verwachten na de zomer verder over de outlet te kunnen besluiten", aldus een gemeentewoordvoerder.

De huidige onderzoeken spreken de verwachting uit dat de nog te realiseren outlet in het Stadshart jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers moet gaan trekken.

Met de ontwikkeling van de outlet met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter is een investering van 120 miljoen euro gemoeid, door de initiatiefnemers opgebracht.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer