Volledig scherm
De vele diersoorten kunnen met een gerust hart op hun eigen plekje blijven. - FOTO NICO SCHOUTEN © NICO SCHOUTEN

Plas van Poot krijgt beschermde status

Het natuurrijke gebied Plas van Poot krijgt een beschermde status. De motie waarin werd gepleit om de plas aan te wijzen als natuurkerngebied is met de hakken over de sloot aangenomen. De flora en fauna, zoals de kolonie reigers, de vele aalscholvers en vleermuizen, mogen hierdoor niet worden verstoord. 

De motie, een initiatief van de Zoetermeerse fractie van GroenLinks, kreeg in totaal 20 stemmen voor en 18 stemmen tegen. Partijen die het eerder al eens waren met GroenLinks waren PvdA, SP en PDvZ. Uiteindelijk stemden ook de Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) en D66 voor het plan. ,,Anders had de motie het niet gehaald. We hadden er eigenlijk niet op gerekend, maar zijn heel blij dat de LHN ook het belang van dit gebied inziet", vertelt fractievoorzitter van GroenLinks Jordy Boerboom.

Kwaliteitsslag

Doordat de Plas van Poot wordt aangewezen als natuurkerngebied, blijven de flora en fauna niet alleen behouden, maar wordt er volgens commissielid van GroenLinks Liselotte Gips ook een kwaliteitsslag gemaakt. ,,Er wordt niet alleen gekeken naar wat er is, maar ook naar wat er kan worden verbeterd. En er wordt voor gezorgd dat mensen zich bewuster worden van het feit dat de plek er is, mens en dier samenbrengen. Denk bijvoorbeeld aan een vogelkijkhut.”

Eerder in deze krant uitte ook omwonende Paddy Voskuilen haar zorgen over het gebied, nadat ze geluiden hoorde over een mogelijke brug die de Dutch Innovation Factory met het Burgemeester Van Tuyllpark zou verbinden. Zoiets is in de toekomst niet meer mogelijk dankzij de nieuwe status die de Plas van Poot krijgt. ,,Eromheen kan wel worden gebouwd, maar als dit gebeurt, moet er op worden gelet dat het gebied zo min mogelijk wordt verstoord", aldus Gips. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer