Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Politiek wil toch rol voor wijkbibliotheken: binnen een week 3600 handtekeningen opgehaald

De door het stadsbestuur voorgestelde sluiting van de twee wijkbibliotheken in Rokkeveen en Oosterheem gaat de Zoetermeerse politiek veel te ver.

Burgemeester Charlie Aptroot kreeg gisteravond aan het begin van de begrotingsvergadering een flinke stapel handtekeningen tegen sluiting van de biebfilialen aangeboden door een vertegenwoordiger van een wijkvereniging uit Rokkeveen. In een week tijd zijn in de hele stad zo'n 3600 handtekeningen opgehaald.

Het overgrote deel van de raad toonde zich tijdens het eerste begrotingsdebat voorstander om de bibliotheek toch een rol te geven in de wijken. Hoe en in welke vorm de bibliotheken er een plek vinden, daar wordt verschillend over gedacht. Zo dienden GroenLinks, D66, CU-SGP en PDvZ een motie in om de twee bedreigde wijkbibliotheken in afgeslankte vorm onderdak te laten bieden aan de nieuwe 'Huizen van de wijk'. Het stadsbestuur wil immers in alle wijken een voorziening voor wijkgericht werken.

Poppodium

Het stadsbestuur stelde voor de twee bibliotheken te sluiten als een van de vele maatregelen om het miljoenentekort van de stad voor 2020 en de daaropvolgende jaren weg te werken. Burgemeester en wethouders willen 14 miljoen vinden, waarvan 12 miljoen om het gat in de begroting te dichten. Andere opvallende maatregelen zijn het uitstellen van de verhuizing van poppodium De Boerderij naar het Stadshart, wijkposten sluiten, parkeertarieven verhogen en minder geld voor het persoonsgebonden budget (pgb) en Zoetermeerpas.

Net als in vele andere gemeenten is het Zoetermeerse tekort vooral veroorzaakt door de veel hogere kosten voor jeugdzorg. Vorige week waarschuwde wethouder Jakobien Groeneveld (Jeugd) nog dat er bovenop het huidige tekort van 9 miljoen euro waarschijnlijk nog eens 2,5 miljoen euro nodig is. In het slechtste geval wordt dat zelfs 6 miljoen extra. bovendien wacht de stad dit jaar een lagere uitkering van het rijk en gaan de lonen voor gemeenteambtenaren waarschijnlijk omhoog. Het is daarom geen verrassing dat de meeste begrotingswensen die de verschillende partijen op tafel legden, geen of weinig geld kosten.

De gemeenteraad besluit volgende week maandag waarop wordt bezuinigd en welke investeringen toch worden gedaan.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer