Proefliggen in uitvaartkist: Het is even geen dooie boel in de uitvaartbranche

VideoIn de regel ligt iemand pas in een uitvaartkist na zijn of haar leven. Zaterdag kwam Paternotte Uitvaartzorg in Zoetermeer met de oplossing voor dit 'probleem': proefliggen.

Te midden van het gezellig winkelende publiek in de Dorpsstraat zit Nick Raadsschilders naast een uitvaartkist. Zijn uitvaartkist. ,,Puur handwerk'', zegt de 58-jarige Zoetermeerder. ,,Alle onderdelen zijn met elkaar verlijmd, er is geen spijker aan te pas gekomen.'' Niet dat hem al iets mankeert of zo, maar, zegt hij: ,,Als ik aan de beurt ben, wil ik de nabestaanden zo min mogelijk belasten. Bovendien vind ik het fijn om zelf te bepalen hoe mijn laatste rustplaats eruit komt te zien.‘’

Die kijk op de dingen sprak tot de verbeelding van Karin Paternotte. De eigenaresse van het naar haar vernoemde uitvaartbedrijf organiseerde daarop in het Cultlab, aan de Dorpsstraat, een evenement voor bezoekers die haar onder het genot van koffie met cake over de uitvaart kunnen bevragen. En met dus de mogelijkheid om alvast even te gaan proefliggen van kistenmaker Raadsschilders.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer