Volledig scherm
Foto ter illustratie © Robin Utrecht

PVV en D66 verdwijnen uit Zoetermeerse top 3, PvdA is de grote winnaar

Interactieve kaartZowel de PVV als D66 heeft grote verliezen geleden in de Europese verkiezingen van donderdag. Waar zij in 2014 de twee grootste partijen waren, zijn ze nu niet meer in de top terug te vinden in Zoetermeer. 

De PVV kreeg een flinke klap in de verkiezingen met een daling van 14,3 procent. In 2014 had de partij ruim 18 procent van de stemmen en nu nog maar 4,5 procent. D66 heeft hetzelfde probleem, zij hadden in 2014 nog 17,4 procent van de stemmen, maar dit is nu gedaald naar 6,9 procent. 

De partijen zijn ingehaald door de PvdA, VVD en Forum van Democratie. Hierbij is de PvdA de grote winnaar met 18,7 procent van de stemmen.  Dit is een flinke stijging ten opzichte van de vorige keer, toen de PvdA 9,4 procent behaalde.

De VVD kreeg in 2014 ruim 12 procent van de stemmen. Door een kleine stijging van 3,7 procent ontving zij donderdag 16,2 procent van de stemmen. Nieuwkomer Forum van Democratie pakte met 15,9 procent een derde plek. 

Opkomst

39 procent van de Zoetermeerders ging donderdag naar de stembus.  Dat is een kleine stijging ten opzichte van de vorige verkiezingen, toen het opkomstpercentage op  35,6 procent lag. Zoetermeer volgt daarmee de landelijke trend. 

Landelijk kwam de PvdA als winnaar uit de bus met zes zetels. Daarop volgend kwamen het CDA en de VVD met beide vier zetels. Ook Forum van Democratie en GroenLinks deden het goed met ieder drie zetels. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer