Volledig scherm
PREMIUM
Jeremy Mooiman. © Ron Jenner Fotografie

PVV-lijsttrekker plaatst zich met nazi-personage in dubieuze hoek

Jeremy Mooiman, PVV-lijsttrekker in Zoetermeer en statenlid, ligt onder vuur, omdat hij vorig jaar een website registreerde met de omstreden titel Germania­heritage.com. Hij deed dat bovendien niet onder zijn eigen naam, maar als ‘Kurt von Sturm’, een fictieve assistent van nazikopstuk Hermann Göring in een roman.

Quote

De website heeft nooit online gestaan

Jeremy Mooiman

Mooiman geeft weliswaar toe dat hij de domeinnaam registreerde, maar hij spreekt van ‘een lastercampagne’ die gevoerd wordt op sociale media. Daarop vragen mensen zich af of het handelen van Mooiman blijk geeft van verkapte nazisympathieën. 

De PVV-voorman registreerde de domeinnaam op 12 februari 2017. Germania heritage laat zich vertalen als ‘Duitslands erfgoed’. De naam ‘Germania’ roept besmette associaties op. Adolf Hitler wilde de hoofdstad van het Derde Rijk zo noemen. Maar de Romeinen gaven een deel van Noord-Europa ook al die naam, verdedigt Mooiman zich. 

Het doel van de registratie was volgens de PVV-lijsttrekker al even onschuldig: ,,Ik wilde er oude boeken op vertonen. Maar ik had er uiteindelijk geen tijd voor. De website heeft nooit online gestaan.”

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer