Volledig scherm
Het kerkhof wordt sinds jaar en dag trouw verzorgd door vrijwilliger Jan Moers. © Dammis de Geus

Renovatie van kerkhof gaat drie ton kosten

Het bestuur van de H. Nicolaasparochie laat een definitief ontwerp maken voor de renovatie en herinrichting van het oude kerkhof achter de kerk aan de Dorpsstraat. Het kerkhof waarvoor begraafplaatsarchitecte Ada Wille al een schetsontwerp maakte, krijgt in de voorgestelde opzet 135 graven (2-diep), 33 talud-nissen, 94 urnengraven en een priestergraf. De financiering verkeert in de laatste fase van de besluitvorming.

Quote

De renovatie geeft ook ruimte aan de gekoester­de wens van parochia­nen om hier begraven te worden

Peter Albers

Het Bisdom Rotterdam moet nog met de plannen instemmen. De renovatie gaat naar verwachting circa 300.000 euro kosten. Als alles meezit kan in augustus de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Bestuurslid Peter Albers van de parochie verwacht in het najaar te kunnen beginnen met het ruimen van de bestaande graven.

,,De graven waarop nog grafrust van toepassing is blijven ongerept. Voor 13 augustus willen we definitieve afspraken maken met de nabestaanden en betrokkenen."

Verval
Door het gemis aan professioneel beheer en onderhoud verkeert het kerkhof aan de rand van het opgeknapte Pastoorsbos en de Grote Dobbe al jarenlang in een staat van verval. Maatregelen voor herstel zijn dan ook hard nodig. Albers: ,,De renovatie geeft ook ruimte aan de gekoesterde wens van parochianen om hier begraven te worden. Ook kunnen er urnenplekken worden ingericht."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer