Volledig scherm
Autorijles. Instructeur met leerling in lesauto. © anp

Rijscholen blij om komst CBR naar Zoetermeer

Gemoedelijk, intiem en rustig. Het nieuwe rijexamencentrum van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) dat maandag werd geopend in het Zoetermeerse Lansinghage valt in de smaak bij rijscholen. Op de eerste dag werden hier meteen al 56 examens afgenomen en slaagden 23 mensen.

Quote

Het nieuwe centrum is er vooral om lucht te geven aan het centrum in Rijswijk

Irene Heldens, Woordvoerder CBR

Vooral rijscholen in Zoetermeer zijn blij met het nieuwe centrum. Zij hoeven nu hun examenkandidaten niet meer naar het drukke Rijswijk te brengen. Maar ook veel rijscholen van buiten de stad prefereren het kleinere en rustigere examencentrum boven de drukte in Rijswijk. Het examencentrum daar is immers het grootste van het land. Daar zijn de laatste jaren gemiddeld 35.000 examens per jaar afgenomen voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

Volgens Irene Heldens, woordvoerder bij het CBR, worden de wachtlijsten niet meteen ingekort. Kandidaten die staan te trappelen om hun rijbewijs te halen, zullen net zo lang moeten wachten als voorheen. ,,Het nieuwe centrum is er vooral om lucht te geven aan het centrum in Rijswijk. Daar vertrokken zó ongelooflijk veel kandidaten tegelijkertijd van het parkeerterrein. Dat werd gewoon te druk en te gevaarlijk.’’ Het nieuwe centrum neemt een kwart van deze examens over.

Kippenhok

Arjan van Holsteijn, eigenaar van Verkeerscentrum Zoetermeer, de grootste rijschool in de stad, is een tevreden man. Al twee van zijn leerlingen zijn in Zoetermeer afgereden, en met succes. ,,In Rijswijk kom je met zijn allen in een enorme ruimte waar 25 examinatoren zitten plus de kandidaten en hun instructeurs. Het is een kippenhok en de spanning is er te snijden’’, vindt Van Holsteijn. ,,Hier is het intiemer en gemoedelijker. Ik heb tot nu toe alleen maar positieve reacties gekregen.’’

Quote

Het is ook fijn dat leerlingen nu kunnen kiezen waar ze willen afrijden

Tuncay Cav, Eigenaar autorijschool Delfin

Tuncay Cav, eigenaar van autorijschool Delfin in Delft en Den Haag, zegt zeker gebruik te gaan maken van het nieuwe centrum. ,,Het is een geschikte plaats. Wel wat verder weg, maar het is rustig, er zijn veel parkeerplekken en het is lekker dicht bij de snelweg. Het is ook fijn dat leerlingen nu kunnen kiezen waar ze willen afrijden.’’

Miranda van Biene, eigenaar van Traffic School Tempo in Den Haag vond het wel tijd worden, zegt ze. ,,In Rotterdam zitten al heel lang twee afrijdcentra. Een grote stad heeft dat nodig. Het was een gekkenhuis in Rijswijk.’’

Voor Sylvia Janssen, eigenaresse van autorijschool Sylvia in Naaldwijk, is Zoetermeer te ver. ,,Dan ben ik alleen maar aan het taxiën over die vreselijk drukke A4.’’ Toch vindt ook zij het fijn dat ze een andere optie heeft, mocht ze in de knoop komen.

Vooralsnog worden in het Zoetermeerse centrum tussen de 40 en 60 examens per dag afgenomen, maar het CBR wil in de toekomst meer examineren om aan de stijgende vraag naar rijbewijzen te voldoen.

Volledig scherm
Afrijden aan de Zilverstraat in Zoetermeer. © Google Streetview

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer