Roberto gaat tegenwoordig als Rianne door het leven

VideoRoberto maakte drie jaar geleden bekend dat hij zich meer vrouw dan man voelt. Hij onderging een geslachtsoperatie en gaat nu als Rianne door het leven. Niemand zag de stap aankomen van de man die oud-militair was en een eigen bv in de bouw heeft. Echtgenote Saskia veroordeelt haar niet en wijkt ook nimmer van haar zijde.

Quote

Ik vind de contouren van Saskia nog altijd even aantrekke­lijk

Rianne

'Ik vind de contouren van Saskia nog altijd even aantrekkelijk, nog steeds heel erg mooi en volg haar schreden op de voet', zo schrijft Rianne over haar vrouw Saskia op haar blog opentopvrouw.com. Dagelijks blogt Rianne over haar transitie van man tot vrouw. Over het herstel na de geslachtsaanpassende operatie, over de lichamelijke ongemakken en over de intimiteit tussen haar en Saskia. Rianne: ,,Ik las blogs van andere transseksuelen, maar die bleven oppervlakkig. Ik deel heel wat met mijn lezers. Dit is hoe ik het voel, hoe ik het ervaar.''


Al in de jaren 90 worstelt Zoetermeerder Roberto, zoals Rianne in haar tijd als man heet, met zijn genderdysforie. Hij heeft het gevoel dat zijn geboortegeslacht niet overeenkomt met zijn identiteit. ,,Je leeft een leven dat niet strookt met alles om je heen. Je voelt je niet thuis in de mannelijke belevingswereld. Ook de blik op mijn lijf was niet goed, in de spiegel klopte niets aan het beeld dat het zou moeten zijn.''  
Roberto is op dat moment getrouwd en heeft twee kinderen. Uiteindelijk besluit hij in transitie te gaan tot vrouw. ,,Mijn toenmalige vrouw en kinderen stonden er positief in. Ons gezin zou niet uiteenvallen. Ik begon met het slikken van middelen die het mannelijke hormoon afbreken, maar die hadden een verkeerde uitwerking op mij.'' Roberto raakt in een zware depressie. ,,Al het nare van vroeger kwam naar boven. Ik werd geadopteerd, omdat mijn moeder niet voor mij kon zorgen. Ze had in jappenkampen gezeten en had een zwaar leven. Met mijn adoptiemoeder had ik een zeer slechte verstandhouding. Ze gaf me het gevoel nooit gewenst te zijn. Ik werd mishandeld en belandde in verschillende kindertehuizen.'' Ook de herinneringen aan de twee jaar dat Roberto op straat zwierf en als 19-jarige zijn militaire dienstplicht in Libanon vervulde, kwamen in die depressie bovendrijven.

Volledig scherm
Rianne en Saskia Volkering. © Daniella van Bergen

Vechtscheiding

Volledig scherm
Toen Rianne Volkering nog Roberto was. © Daniella van Bergen

Jarenlang heeft de Zoetermeerder alles weggestopt. Het duurt vervolgens een lange tijd voordat hij er weer bovenop is. De psychische toestand van Roberto is zo heftig dat de relatie met zijn toenmalige vrouw er niet tegen bestand is. Een vechtscheiding is het gevolg. ,,De rechtbank zei: als je je kinderen nog wil zien, moet je meer man zijn. Weer de vaderrol op je nemen.'' Inmiddels is het jaren geleden dat er voor het laatst contact was met de kinderen.

In een klap raakt Roberto zijn hele gezin kwijt. Hij besluit zijn transitie naar vrouw stop te zetten. ,,Ik was al zoveel verloren. Voor mij hoefde het niet meer. Het bracht me veel ellende. Ik wilde nooit meer dat proces in. Het was het me niet waard.'' Vanaf dat moment leeft en kleedt Roberto zich weer als man. Tot zijn grote geluk leert Roberto daarna, in de periode dat hij als conducteur bij de Nederlandse Spoorwegen werkt, Saskia kennen. De liefde van zijn leven. Al snel krijgen ze kinderen. Vier in totaal. Het leven lacht hen toe. Maar vanaf 2010 wordt Roberto steeds ongelukkiger. ,,Ik zei dingen als: 'ik heb geen zin om ooit zestig te worden'. En als Saskia over pensionering begon, zei ik dat ik er dan 'vast niet meer zou zijn'. Saskia: ,,Het was verschrikkelijk om te horen. Ik omarm het leven enorm. Er is zoveel moois. Het was heel tegenstrijdig; ik als ultieme positivo en Roberto zó somber.'' De link naar transseksualiteit leggen de twee dan nog niet.

Dat verandert als ze een psycholoog bezoeken. Saskia: ,,Ik was zó opgelucht toen de psycholoog zei dat genderdysforie de oorzaak van die somberheid was. Roberto is vrouw en heeft het verlangen om zo te leven. Hier kun je wat mee, dacht ik. Dit is op te lossen.'' Binnen twee jaar is Roberto getransformeerd in Rianne. Saskia is in die periode haar steun en toeverlaat. Maar na de geslachtsveranderende operatie krijgt Saskia het te kwaad. ,,Ik ben erg eenzaam geweest. Er was niemand die zei: Wat knap dat jij je daar doorheen slaat, Sas! Niemand kon er iets mee, waardoor ik mij steeds meer onzichtbaar voelde worden."

Beduusd

Quote

Ze denken dat je per se een piemel nodig hebt om te kunnen genieten

Saskia

Begin 2015 stelt Roberto zich voor het eerst aan vrienden en familie voor als Rianne. De meesten reageren niet verbaasd. ,,In 1995 hadden ze mijn poging tot transitie ook al meegemaakt.'' Haar collega's, bouwvakkers, zijn beduusd als Rianne haar facebookprofielfoto verandert. ,,Ik plaatste een nieuwe foto van mijzelf van hoe ik er op dat moment uitzag. Ik had een coming-outgevoel en had zoiets van: 'Yes, heel de wereld mag het nu weten!' Het voelde als een opluchting. Maar mijn collega's vroegen me waarom ik een foto van mijn zus had geplaatst.'' En ook in de veteranengroep op Facebook valt het kwartje niet meteen. ,,Als ik me mengde in discussies, werd er gezegd: Wat kun jij nou over Libanon vertellen? Er waren toen helemaal geen vrouwelijke militairen bij!"

Door een bedrijfsongeval met een zaagtafel werden de vingers van Rianne geraakt en daardoor is ze al enige tijd uit de roulatie. Haar collega's uit de bouw heeft ze al een tijdje niet gezien. Maar vandaag ziet ze haar 'oude makkers' uit het leger weer. Van de officier ontving ze een uitnodiging voor een ceremonie van een maatje die eerherstel krijgt. Dat die officier de transitie geaccepteerd heeft, blijkt uit de uitnodiging. ,,De aanhef was 'Beste wapenbroeders- en zuster' en de dresscode is 'een pak voor de heren' en 'een mantelpakje voor onze dame'. Hij grapte nog 'het liefst met hoge hakken'."

Als Rianne terugdenkt aan de tijd als man in het leger en in de bouw, komen de herinneringen weer boven. ,,De bouw is een echte mannenwereld. Er werd denigrerend over vrouwen gesproken. Als er een leuke vrouw langskwam, werd ze nagefloten. 'Daar wil ik wel eens een keer overheen gaan', werd er dan gezegd. Ik deed daar nooit aan mee.'' Toch hebben haar collega's nooit wat doorgehad. ,,Toen bekend werd dat ik vrouw ben, vielen ze van hun stoel."

Reacties

Regelmatig worden Rianne en Saskia geconfronteerd met de reacties van de buitenwereld. Moeilijk, juist omdat ze het zelf volledig hebben geaccepteerd en gelukkig zijn. Maar toen ze laatst in de supermarkt liepen, kwam er een reactie waar ze later smakelijk om gelachen hebben. ,,Saskia zag een meisje met een schattige baby en zei daar iets van. Toen het meisje vroeg of Saskia ook kinderen heeft, wees ze naar mij en vertelde ze dat wij samen vier kinderen hebben. 'Het kan toch niet dat twee vrouwen een kind krijgen?', was haar reactie. Ik vertelde dat ik vroeger een man was geweest. Ze kon het zich niet voorstellen. 'Je hebt toch gewoon tieten, hoe kan dat dan?"

Vaak wordt er bij Rianne en Saskia geïnformeerd naar hun intimiteit. ,,Als je open bent over je transseksualiteit, verwachten mensen ook dat ze je álles kunnen vragen.'' Ze hebben medelijden met Saskia. ,,Ze denken dat je per se een piemel nodig hebt om te kunnen genieten. Maar ik ben geen slachtoffer. Wij zijn nog aan het ontdekken. Niemand heeft daar tips voor,'' zegt Saskia.

De twee zijn hechter dan ooit. Natuurlijk was het heftig voor Saskia en niet 'al het vrouwelijke' vindt ze even leuk, maar het is goed zo. ,,In de beginperiode kwamen de 'mannelijke' huishoudelijke taken op mijn schouders terecht. Ik deed het fysieke werk zoals vuilnis buitenzetten of de meubels verschuiven. Op een gegeven moment was ik het zo zat en eiste ik mijn vrouwelijkheid op. Ik ben blij dat de rolverdeling nu gelijkwaardig is.''

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

Poll

De maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur

De maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur

  • Eens (25%)
  • Oneens (73%)
  • Geen mening (2%)
1791 stemmen