Volledig scherm
Op een drukke dag maakten ruim veertig studenten gebruik van de raadzaal. © Frank Jansen

Rustig leren in de raadzaal krijgt mogelijk vervolg

Omdat de proef waarbij studenten in het Stadhuis Forum terecht konden om te leren zo’n succes is geweest, wil de gemeente onderzoeken of het mogelijk is zulke plekken permanent beschikbaar te stellen.

Dit laat het college van B en W weten na schriftelijke vragen die de Zoetermeerse fractie van D66 eerder stelde. Die ziet graag dat studenten de raadzaal ook na de proef nog kunnen gebruiken als studeerplek.

Uit onderzoek blijkt volgens de bibliotheek en de gemeente namelijk dat er veel gebruik is gemaakt van de plekken. Op drukke dagen zochten ruim veertig studenten rust in de raadzaal, op een minder drukke dag ging het om zo’n vijf studenten, aldus cijfers van de gemeente.

De proef liep van 5 april tot en met 22 mei. De raadzaal was die weken van woensdag tot en met zondag van 08.00 tot 20.00 uur te gebruiken door studenten. Hiermee wilden de bibliotheek en de gemeente tegemoet komen aan de grote behoefte aan studeerplekken onder Zoetermeerse jongeren. Buiten de pilot om zijn er volgens D66 op dit moment geen andere stilteplekken voor studie in Zoetermeer. ,,De Zoetermeerse studenten die gebruik willen maken van openbare stilteruimtes zijn hierdoor genoodzaakt om uit te wijken naar andere steden als Delft en Den Haag.”, aldus de lokale partij die dit graag anders ziet.

TU Delft

De meeste studenten maakten rond 15.30 uur gebruik van de plekken. ‘s Ochtends vroeg, rond 08.30 uur, was het het rustigst in de raadzaal. ,,Hopelijk kunnen we hier blijvend gebruik van maken na mei, dan hoef ik niet meer op en neer naar de TU Delft voor een studeerplek.”, schreef een van de gebruikers in het gastenboek, dat in de raadzaal was neergelegd om de reacties te peilen. ,,Mijn hoop in donkere dagen voor de examens.”, schreef een ander. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer