Paula Ouwens Nagell werkte twee jaar aan het boek over Sara van Dam, die in 1943 werd omgebracht in Sobibor. Ze schreef het boek op basis van de inhoud van Sara's portemonnee, die na de oorlog na veel omzwervingen terugkwam.
Volledig scherm
PREMIUM
Paula Ouwens Nagell werkte twee jaar aan het boek over Sara van Dam, die in 1943 werd omgebracht in Sobibor. Ze schreef het boek op basis van de inhoud van Sara's portemonnee, die na de oorlog na veel omzwervingen terugkwam. © Fred Leeflang

Sara kwam niet meer terug uit Sobibor, haar tas wel: ‘De liefde is haar ontnomen’

InterviewWat er door haar heen ging, weet niemand. Als in een opwelling, momenten voor de trein vertrekt, geeft ze haar meest dierbare bezit, een portemonnee, af aan een man. Hij zorgt ervoor dat de portemonnee terechtkomt bij haar Rotterdamse buren, de familie Vaatstra aan de Vijverhofstraat. De familie bewaart de portemonnee bijna 75 jaar lang.

 1. Volgroeide tuin van Annette geeft veel plezier: ‘Natuur verhoogt geluksgevoel, juist nu hebben we dat nodig’
  PREMIUM
  Mijn Tuin

  Volgroeide tuin van Annette geeft veel plezier: ‘Natuur verhoogt geluksge­voel, juist nu hebben we dat nodig’

  Annette Doorn begon acht jaar geleden met het aanleggen van haar tuin in een nieuwbouwwijk in Zoetermeer. De inmiddels volgroeide tuin geeft haar veel plezier. Deze vreugde deelt ze door sinds het begin van de coronacrisis elke dag een foto met iets moois uit haar tuin op Facebook te delen. ,,Als tegenhanger van al het negatieve en zorgwekkende nieuws.” Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

 1. Wisselvallig en onstuimig weer op komst
  Play

  Wisselval­lig en onstuimig weer op komst

 2. Segers over voltooid leven: 'Mensen op humane manier helpen is plicht samenleving'
  Play

  Segers over voltooid leven: 'Mensen op humane manier helpen is plicht samenle­ving'