Volledig scherm
Een schaap met lammetjes van Roggeveens kudde. © Josine Roggeveen

Schaap dood omdat iemand keer op keer schrikdraad uitzet

De Zoetermeerse herder Josine Roggeveen trof een schaap dood aan in een sloot na dat onbekenden het schrikdraad rond de wei hadden uitgezet. Ze roept nu mensen op van de apparatuur af te blijven.

De Zoetermeerse huurt voor haar schapen een weiland in Wilsveen tussen Zoetermeer en Leidschendam, waar ze haar border collies traint in het schapendrijven. Langs enkele slootkanten staan schapennetten met een schrikdraadapparaat zodat de schapen niet te water raken. Alles ging goed, tot sinds enkele weken een onbekende keer op keer de schrikdraad uitzet. Vanochtend trof ze een van haar schapen dood aan in een sloot.

 ,,Omdat de stroom er niet op stond, heeft een schaap zijn kop door het net gestoken. Het gras aan de andere kant is altijd lekkerder", zegt de Zoetermeerse. ,,Het schaap kwam in paniek klem te zitten,  is met net en al over de kop geslagen en verdronken in een sloot. Kortom:  een vreselijke dood.”

Opzet

Volledig scherm
Het dode schaap dat Josine Roggeveen vrijdagochtend in de sloot vond. © Josine Roggeveen

De apparaten heeft ze laten controleren en werken prima. Het schrikdraad moet dus met opzet zijn uitgeschakeld, is de conclusie van Roggeveen. ,,Want daarvoor moet iemand wel over een hek klimmen en 50 meter lopen om apparaat een uit te zetten. Dan weer terug, 100 meter omlopen om over een ander hek heen te klimmen en 20 meter verder apparaat nummer twee uit te schakelen.”

,,Misschien dat iemand steeds de stroom uitschakelt omdat hij denkt dat het zielig is. Het tegendeel is echter het geval”, zegt Roggeveen. ,,Lammetjes kunnen aan de verkeerde kant van het net terecht komen en zonder moeder overlijden ze door kou en honger. Of schapen lopen de weg op en veroorzaken een ongeluk. Ik hoop echt dat de dader de stroom nu aan laat staan.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer