Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Seniorenmakelaar moet doorstroming woningmarkt op gang helpen

Zoetermeerse senioren die huren, krijgen hulp bij het zoeken naar een andere woning. Woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes stellen een seniorenmakelaar in de stad aan en zetten hun woningbezit voor elkaar open.

Dit betekent dat een huurder van De Goede Woning kan verhuizen naar een woning van Vestia of Vidomes en vice versa. Doordat de corporaties en de gemeente samenwerken, is de keuze voor senioren die een passender woning zoeken opeens veel groter geworden. 

De initiatiefnemers zien dat oudere huurders best willen verhuizen, maar vaak opzien tegen de rompslomp die een verhuizing met zich meebrengt en ook niet precies weten hoe het woonruimteverdeelsysteem precies werkt. 

Uitzonderingen

Om hen te helpen bij deze vaak grote stap, slaan de corporaties de handen ineen. Vanaf vandaag is een speciale seniorenmakelaar beschikbaar. Die makelaar helpt een oudere huurder die een schaarse grote woning achterlaat met voorrang aan een andere woning. Ze mogen ook uitzonderingen maken op de inkomenseisen die normaal aan een woning worden gesteld. Ook begeleidt de seniorenmakelaar het regelwerk voor de verhuizing. Jongere huurders, die vanuit een gewilde woning kleiner willen gaan wonen, kunnen ook een beroep doen op de makelaar.  Vidomes en SVH Haaglanden werkten al succesvol met een seniorenmakelaar. Het project wordt ook in Delft gestart.

Als senioren uit een grote woning vertrekken, komen die vrij voor gezinnen die vaak al tien jaar wachten op een sociale huurwoning met voldoende slaapkamers, stellen de corporaties. De kleinere woningen die die gezinnen dan achterlaten, zijn weer heel geschikt voor starters of jonge stellen. De verwachting is dat de makelaar ieder jaar zo’n vijftig senioren aan een passende woning helpt. 

Extra verhuisbewegingen

Directeur Mariëtte Heemskerk van De Goede Woning is blij met het initiatief. ,,Zo creëren we extra verhuisbewegingen in de huidige krapte binnen de woningvoorraad en kunnen we meer mensen aan een passende woning helpen.” Bestuurder Daphne Braal van Vidomes hoopt dat andere gemeenten in de regio volgen. 

Over twee jaar beslissen alle partijen of ze het initiatief voortzetten. Huurders die willen praten met een seniorenmakelaar kunnen contact opnemen met hun corporatie.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer