Volledig scherm
Het nieuwe kunstwerk op het Nicolaaskerkhof. © Ron Jenner Fotografie

Silhouet 'Verrijzenis' siert het Nicolaaskerkhof

Een kraan heeft gisteren op het Nicolaaskerkhof het 8 meter hoge en 10 meter brede stalen trellisscherm met het silhouet van de vroegere Verrijzeniskapel op zijn plaats gehesen.

Quote

Als het kan komt er in een hoek ook ruimte voor kindergra­ven en een mogelijk­heid voor het uitstrooi­en van as

Leo de Brabander

Voor bouwkundige Leo de Brabander van de H. Nicolaasparochie was de plaatsing van het kunstwerk bij het priestergraf een spannende fase in de renovatie van het kerkhof. De bekende begraafplaatsarchitecte Ada Wille heeft het vernieuwingsplan gemaakt. 

De beeltenis van de Verrijzenis is door metaalbewerkingsbedrijf De Groot uit Ter Aar vervaardigd op basis van oude tekeningen van de in 1971 gesloopte kapel. Heel voorzichtig werd het in drie delen op een stevig fundament bevestigd. ,,Tot een diepte van ruim 15 meter zijn stalen buispalen in betonnen roosters aangebracht, omdat de structuur van de bodem - vroeger veengrond - slap is", licht De Brabander toe. 

Het oude kerkhof was flink verzakt. Enkele familiegraven zijn in tact gebleven omdat er nog rechten op rusten. De andere graven zijn na overleg met de nabestaanden geruimd.

Graven

De parochie wil de vernieuwde begraafplaats met een smeedijzeren toegangspoort naast centrum De Kapelaan nog voor juni opleveren. Er is dan ruimte voor 137 nieuwe zandgraven in twee lagen en 100 urnengraven. De Brabander: ,,Als het kan komt er in een hoek ook ruimte voor kindergraven en een mogelijkheid voor het uitstrooien van as. Oude grafstenen kunnen worden geadopteerd en hergebruikt.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer