Volledig scherm
Sinterklaas in Zoetermeer in 2016 © Anjali Ramnandanlall

Sint komt voor het eerst aan op Cadenzaplein, mét donkerbruine pieten

Sinterklaas komt dit jaar voor het eerst aan op het Cadenzaplein. Volgende week zaterdag brengt hij een bezoek aan het Stadshart, op zaterdag 1 december kunnen kinderen hem ontmoeten in de Dorpsstraat. Op beide locaties lopen dit jaar alleen donkerbruin gekleurde pieten mee met de Sint.

De wijziging van de aankomstlocatie was volgens woordvoerder van het Stadshart noodzakelijk vanwege de verbouwingen, zoals op de Markt. Sint moet zijn paard net als voorgaande jaren in de stal laten. De goedheiligman komt traditiegetrouw met de auto. ,,Er mogen geen levende dieren in het Stadshart komen. Maar ook geen gemotoriseerd verkeer. Sinterklaas gaat daarom te voet verder met alle pieten.” 

In totaal werken er zo'n 150 vrijwilligers mee aan de intocht in het Stadshart, een groot deel hiervan is piet. Die zijn net als voorgaande jaren donkerbruin gekleurd en onder andere gekleed als acrobaatpieten, circuspieten en zusterpieten.

Ondernemers

Quote

Vorig jaar hebben zich geen problemen voorgedaan, het is vooral gewoon een kinder­feest

Hoewel er in de Dorpsstraat eerder weleens werd gekozen voor pieten met roetvegen en regenboogpieten, lopen er 1 december alleen donkerbruin gekleurde pieten rond. ,,Het zijn namelijk dezelfde Sint en pieten als in het Stadshart", vertelt één van de ondernemers uit de Dorpsstraat. 

Omdat er momenteel geen actieve ondernemersvereniging is in de Dorpsstraat, zijn er vier ondernemers opgestaan om voor de kleine bezoekers ook dit jaar weer een sinterklaasfeest te organiseren. Er komt geen podium, maar er is wel ‘een verzamelmoment’ op het horecaplein bij de restaurants Class by Jofel en Diniènte. ,,Nadat Sint en zijn pieten verse peper-en kruidnoten hebben opgehaald bij bakker Jongerius, zijn zij vanaf 13.30 uur op dit plein te zien. Daarna zal Sinterklaas tot ongeveer 16.00 uur in de Dorpsstraat verblijven.”

In het Stadshart is de stoet zaterdag 17 november om 11.30 uur op het Cadenzaplein te zien, waarna Sint en zijn pieten vervolgens door de straten van het Stadshart lopen. Naast team Handhaving en de politie, lopen er ook beveiligers in het Stadshart rond. ,,Vorig jaar hebben zich geen problemen voorgedaan, het is vooral gewoon een kinderfeest”, aldus een woordvoerder van het Stadshart.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer