Volledig scherm
koninkrijkszaal van de Jehova's Getuigen aan de Nathaliegang 73 in Rokkeveen © .

Slechthorende Jehova’s Getuigen vertrekken uit Zoetermeer: iconische ‘kerk’ in de verkoop

De Zoetermeerse Jehova’s Getuigen hebben besloten hun pand aan de Nathaliegang in Rokkeveen van de hand te doen. Het iconische gebouw met zinken puntdak stamt uit 1998. 

Van een kerk wil woordvoerder Jan ten Have niet spreken. ,,Het woord kerk is eigenlijk een verzamelnaam voor mensen, maar het wordt geassocieerd met een gebouw”, legt hij uit. ,,Het gaat niet om de zaal maar om de mensen die er in samenkomen en spreken over het koninkrijk van god. Daarom spreken Jehova’s Getuigen van een koninkrijkszaal.”

Twee groepen Jehova’s Getuigen maakten sinds 1998 gebruik van de koninkrijkszaal in Rokkeveen. Maar een van de twee, een groep slechthorenden die er bijeenkomsten in gebarentaal hield, heeft besloten dat voortaan in Rotterdam te doen, waardoor het gebouw slechts twee keer per week wordt gebruikt. 

De andere groep komt voortaan samen in twee zalen in Buytenwegh en Seghwaert. ,,Zo benutten we onze vergaderplaatsen in Zoetermeer optimaal en efficiënt”, verwoordt Ten Have de mening van zijn geloofsgemeenschap. Volgens hem is dat de reden om het karakteristieke pand in Rokkeveen in de verkoop te zetten. 

Puntdak

De typische vorm met puntdak heeft overigens niks te maken met hun geloofsovertuiging, maar is volgens Ten Have puur esthetisch. ,,We praten over het einde van de vorige eeuw, toen werd er nog redelijk individualistisch gebouwd.” Met de verkoop komen ook herinneringen omhoog. Zijn zoon werkte nog mee aan de bouw van het zinken dak bijvoorbeeld. Om de zinken platen zo in te passen dat er geen lekkages zouden komen. ,,En raad eens, het heeft ook nooit een lekkage gehad.” 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer