Volledig scherm
Gespreksleider Toon Vessies. © Ron Jenner Fotografie

Smullen van curry en bobotie voor de vrede

Hoe de vrede smaakt? Gisteravond proefden negen disgenoten aan de 'dialoogtafel' in het Forumcafé een beetje de smaak van vrede via de lievelingsrecepten van grote voorvechters voor de vrede als Mahatma Gandhi, Marten Luther King, Nelson Mandela en Malala Yousafzai. Dit gebeurde tijdens de eerste avond van de Vredesweek van het InterLevensbeschouwelijk Overleg.

Gespreksleider Toon Vessies maakte zelf de bobotie naar het recept van Mandela's grootmoeder zoals hij dat ooit uit de krant knipte. ,,Ik maak het thuis al járen voor vrienden en familie. Het is een gehaktbroodschotel, maar gezien het veelzijdige publiek vanavond met mensen uit allerlei religies koken we vegetarisch, dus met vegetarisch gehakt.''

Verder stond bloemkool-currysoep waar Gandhi waarschijnlijk van smulde op het menu, ook gemaakt door Vessies en zijn vrouw.

Voorvechters

,,We weten bij benadering wat deze voorvechters van de vrede lekker vonden. We hebben mensen gesproken die er verstand van hebben en daar kwamen deze gerechten uit. Een andere vrijwilliger kookte Malala's favoriete curry. Die wordt genoemd in een boek over haar.''

De gerechtjes zijn uiteindelijk een manier om met elkaar over vrede praten, zegt Vessies. ,,De gerechten brachten gesprekken op gang. Over hoe je vrede in je leven bent tegengekomen, waar je vrede bij anderen hebt gezien. Het was geen politiek debat, we hoorden persoonlijke verhalen.''

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer