Volledig scherm
De gevangenis in Zoetermeer. © Archieffoto

Snel meer duidelijk over voortbestaan gevangenis

Nog dit jaar moet helder worden of de gevangenis in Zoetermeer nog een toekomst heeft of sluit. Het ministerie van Justitie wil voor de zomer duidelijk hebben hoeveel gevangenissen nog nodig zijn. Mocht de Zoetermeerse gevangenis sluiten, dan ziet de gemeente graag dat er woningen worden gebouwd.

Het ministerie van Justitie is op dit moment alle capaciteit en de behoefte aan gevangenissen voor de komende jaren aan het bekijken, laat een woordvoerder van het ministerie weten. ,,De minister komt daar voor de zomer op terug in een visie op het gevangeniswezen.''

Het is steeds stiller in de Nederlandse gevangenissen doordat het aantal gedetineerden de afgelopen jaren sterk afnam. De Zoetermeerse gevangenis is sinds juli vorig jaar tijdelijk buiten gebruik gesteld. Eind 2016 werd al de helft van de gevangenis aan de Rokkeveenseweg gesloten, omdat er minder gevangenen zijn en er ook een groot tekort aan personeel is. Omdat uiteindelijk de veiligheid in het gedrang kwam, verhuisden de resterende gevangenen en het personeel vorig jaar naar de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Daar staan ook veel cellen leeg.

Andere bestemming

De dreigende sluiting kwam twee jaar geleden hard aan in Zoetermeer. Het vrijkomen van het gebouw biedt echter ook kansen, ziet de stad. Vorig jaar droeg de politiek onder aanvoering van Zó Zoetermeer, GroenLinks en ChristenUnie-SGP in een motie het college van b en w op om met de huidige eigenaar van de gevangenis te overleggen wat er voor nodig is om van de gevangenis binnen anderhalf jaar jongerenwoningen te maken.

Inmiddels heeft Zoetermeer daarover overleg gehad met de eigenaar van het pand, het Rijks Vastgoedbedrijf, schrijft het college van b en w in een antwoord aan de gemeenteraad. Het Rijks Vastgoedbedrijf onderzoekt nog de toekomstige vraag en aanbod van gevangenislocaties in Nederland. Naar verwachting ligt dat rapport eind dit jaar op tafel. Mocht het worden verkocht, dan gebeurt dat via een openbare verkoop.

Woningen

Het college schrijft dat ze bij het Rijks Vastgoedbedrijf heeft aangegeven dat de plek een 'interessante locatie is voor herontwikkeling naar woningbouw'. Het woord jongerenwoningen valt overigens niet in het antwoord van het college.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

poll

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
  • Geen mening (0%)
2821 stemmen