Volledig scherm
. © ANP

Somalische jongen blijft 15 jaar oud hoewel hij dat niet kán zijn

Een uit Somalië afkomstige Zoetermeerder blijft vijftien jaar oud, hoewel uit een leeftijdsonderzoek bleek dat hij dat helemaal niet kán zijn. Dat oordeelde de Raad van State vandaag.

Per abuis had de zus van de Somalische jongen bij binnenkomst in Nederland de geboortedatum verkeerd doorgegeven: volgens de slecht Nederlands sprekende zus kwam hij uit 2003, maar eigenlijk zou hij geboren zijn in 1999 en moet hij dus nu inmiddels negentien jaar oud zijn. Het is een fout met grote gevolgen; hij mag nog een tijd geen druppel alcohol drinken, scooter rijden zit er nog niet in en een auto besturen duurt nog jaren. Ook als de jongen gecontroleerd wordt op straat, slaat hij een flater. Het is al voorgekomen dat de politie denkt dat hij een vals ID bij zich had, omdat de agenten de leeftijd niet geloofden.

Een leeftijdsonderzoek, waarbij uitgroei van botten en dergelijke wordt bekeken, moest uitsluitsel bieden. Daaruit bleek dat hij helemaal geen vijftien kán zijn, maar toch echt negentien is. 

De gemeente Zoetermeer wilde ondanks dit onderzoek de basisadministratie niet wijzigen. Daarom moest de Raad van State uitsluitsel geven. Ook die zwichtte niet voor het leeftijdsonderzoek, bleek vandaag bij de uitspraak en vond die uitkomst niet voldoende om de leeftijd in de basisadministratie van de gemeente te wijzigen. Volgens de Raad wordt in principe de eerste in Nederland opgegeven en vastgelegde leeftijd als uitgangspunt genomen.

Documentatie

Mochten er nog officiële documenten opduiken waaruit een andere leeftijd blijkt, kan de leeftijd alsnog gewijzigd worden. Maar om daaraan te komen lijkt een onbegonnen zaak voor de jongen. Het probleem is dat Somalië niet erg secuur datum en tijdstip van de geboorte registreert. 

En dus moet de Somalische jongen voortaan vier jaar jonger door het leven dan hij werkelijk is. Een behoorlijke tegenvaller, omdat hij aan een vervolgstudie wil beginnen en serieus genomen wil worden als hij zijn leeftijd moet opgeven.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Politie Zoetermeer deelt beelden van achtervolging en vraagt ouders speelgoedwapens te weren
    Video

    Politie Zoetermeer deelt beelden van achtervol­ging en vraagt ouders speelgoed­wa­pens te weren

    De politie in Zoetermeer heeft op social media beelden gedeeld van de klopjacht op een gewapende overvaller op zondag 10 februari in Oosterheem. Een 14-jarige jongen werd op die dag door de minderjarige dader met bivakmuts - en mogelijk vuurwapen - op straat beroofd. Het bleek uiteindelijk om een bolletjespistool te gaan. Bijna niet van een echt vuurwapen te onderscheiden. En dus roept de politie ouders op om in actie te komen.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer