Volledig scherm
Watercrassula © Jonathan Leeuwis

Speelbos Bentwoud is deels weer open na verwijderen van plaagplant watercrassula

Het speelbos in het Bentwoud aan de kant van Oosterheem is weer gedeeltelijk open. Het bos was een paar weken afgesloten voor publiek vanwege het verwijderen van de ongewenste exoot watercrassula. 

Deze Australische waterplant groeit razendsnel en schudt het hele ecosysteem door de war. Ooit is deze waterplant in Nederland terechtgekomen om nieuw leven te brengen in aquaria. Totdat de vissenkom met waterplantje en al in de sloot werd gekieperd, toen werd de decoratieve watercrassula een plaagplant die andere waterplanten en vissen verdringt. 

Inmiddels is het grootste deel van de watercrassula in het speelbos weg waardoor kinderen weer kunnen klimmen, rennen en verstoppertje spelen, meldt mediapartner Indebuurt.nl.

Dranghekken

De vijver in het midden van het speelbos werd afgegraven en voorzien van een nieuwe en dikke laag zand. Overgebleven plantdelen van de overlastgevende exoot raken onder deze zandlaag verstikt. Op de heuvel naast het water is een groot gat gegraven waar het afgegraven zand in is gestort. Op die manier moet de waterplant volledig uitgeroeid worden. Na een half jaar gaat Staatsbosbeheer kijken of de planten écht weg zijn. Daarna komt er pas weer nieuw water in de watergangen.

Er staan nog een paar dranghekken rond het gebied omdat kinderen nog niet overal in het speelbos mogen komen. Nog niet alle werkzaamheden zijn afgerond.

Staatsbosbeheer zou overigens graag het speelbos verder willen uitbreiden met meer speeltoestellen. Vanwege de kosten kan de beheerder er maar af en toe iets nieuws plaatsen. Het eerstvolgende project is een nieuwe kabelbaan, dit jaar of volgend jaar.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer