Volledig scherm
Een imker aan het werk. Archieffoto © Cor de Kock

Spieken in de bijenkasten in Zoetermeer en Benthuizen

Imkers in Zoetermeer en Benthuizen laten in het weekend van 13 en 14 juli zien wat hun werk inhoudt tijdens de Open Imkerijdagen van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Op die dagen wordt in heel Nederland aandacht gegeven aan imkers.

In Zoetermeer opent imkerij De Honingpot aan de Tichelberg op zondag 14 juli de deuren van 12.00 tot 16.00 uur. Imker Susanne Ramselaar is in 2008 met De Honingpot begonnen.

Belangstellenden die een kijkje willen nemen, leren van alles over bijen en hoe de beestjes leven. Ook wordt er informatie gegeven over hoe iemand bijvoorbeeld zijn tuin of balkon bij-vriendelijk kan maken. Bij de Honingpot staat een demonstratiekast waar bijen van heel dichtbij te zien zijn. Ook zijn er allerlei zelfgemaakte producten te koop en bezoekers kunnen zelf een kaarsje van bijenwas rollen.

Open imker

Wie Imkerij van der Kooij in Benthuizen wil bezoeken, kan hier op zaterdag 13 juli terecht tussen 10.00 en 16.00 uur. De imkerij is te vinden aan de Slootweg in het dorp. Kinderen kunnen deze dag onder begeleiding een bijenhotel in elkaar timmeren. Ook wordt er bij Van der Kooij eigen honing verkocht, net als bij-vriendelijke planten. De imker is drie jaar geleden begonnen en beschikt op dit moment nog niet over een demonstratiekast, maar ontfermt zich wel over zeven bijenvolken.

Nederland telt volgens de Nederlandse Bijenhoudersvereniging ongeveer 10.000 imkers. Leden van de vereniging leiden ieder jaar nieuwe imkers op en geven voorlichting op scholen. In het weekend van 13 en 14 juli houden imkers op meer dan 230 locaties in Nederland open huis. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer