Volledig scherm
© anp

Stad vraagt het rijk om extra geld om tekorten te dichten

Om de pijn van de miljoenentekorten op jeugdzorg en de Wmo te verlichten, doet Zoetermeer een beroep op het rijk. De gemeente denkt kans te maken op geld uit het Fonds tekortgemeenten.

Dat Fonds tekortgemeenten is speciaal in het leven geroepen om gemeenten die tekorten hebben op het terrein van jeugd en Wmo financieel bij te staan. In de pot zit voor dit jaar 200 miljoen euro. De helft komt direct van het rijk, de andere helft is ook rijksgeld en komt uit het gemeentefonds.

Zoetermeer loopt op zowel het terrein van jeugdzorg als de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) al jaren tegen financiële tegenvallers op. In totaal denkt Zoetermeer voor een totaalbedrag van 8,1 miljoen aan tekorten op te kunnen voeren over de afgelopen twee jaren. 

Hoeveel geld van de beschikbare 200 miljoen uiteindelijk in Zoetermeer terechtkomt, is echter nog de vraag. Het college meldt dat er geen inschatting van kan worden gemaakt, omdat dat ook afhankelijk is van hoeveel gemeenten een beroep doen op het fonds. Daarbij tekenen burgemeester en wethouders aan dat de verwachting is dat het fonds 'zwaar wordt overtekend'. Toch rekenen b en w op een bijdrage, want in de begroting voor volgend jaar is wel een bedrag van 700.000 euro aan compensatie uit het fonds opgenomen.

Gemeenten kunnen tot en met morgen een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor geld uit het fonds. Zoetermeer heeft dat inmiddels gedaan. Een commissie die is ingesteld door het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) beoordeelt alle aanvragen. Een beslissing wordt voor het einde van het jaar verwacht.

Rekeningen

Volledig scherm
Wethouder Ingeborg ter Laak. © CDA Zoetermeer

Mocht het fonds geld uitkeren aan Zoetermeer, dan zijn de problemen rond de Wmo en jeugdzorg nog niet voorbij. Dit jaar rijzen in ieder geval voor de jeugdzorg de kosten de pan uit. Wethouder Jakobien Groeneveld moest begin deze maand bekendmaken dat Zoetermeer bovenop het al verwachte tekort van 2 miljoen euro nog eens een tekort van 7 miljoen euro te wachten staat.

Dat komt doordat de zorgverleners veel hogere rekeningen sturen dan eerder is begroot. Ook doen veel meer Zoetermeerders dan verwacht een beroep op jeugdzorg. Wethouder Groeneveld verwacht niet dat het lek snel boven water is en verwacht ook voor komend jaar een tekort.

Haar college Ingeborg ter Laak kwam deze maand met het bericht dat de wachttijd voor afhandeling van een Wmo-aanvraag veel te lang duurt. Om dat probleem op te lossen kwam ze met een pakket aan maatregelen. Wat de kosten daarvan zijn, is nu nog niet bekend.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer